Mezinárodní den celiakie: bezlepková dieta není vhodná pro všechny, ukázal průzkum

Praha, 11.5.2017 (Botticelli)

20. května si připomínáme mezinárodní den celiakie. Celiakie je jednak autoimunitní nemoc, která se projevuje nesnášenlivostí lepku, ale také stále populárnější životní styl zejména celebrit a sportovců, kdy dotyčný nejí lepek, aniž by na něj byl alergický. Celiakie se nedá zcela vyléčit, pomáhá pouze dieta, která spočívá ve vyloučení pšenice, žita, ječmene a ovse ze stravy. Stále více firem začíná celiakům svou nabídkou vycházet vstříc a nově bezlepkový burger – Royal – do své stálé nabídky zařadil i řetězec McDonald´s. Na nemocné nezapomínají ani zdravotní pojišťovny, ty do 18 let věku poskytují nemocným celiakií příspěvky, studentům pak do 26 let. Dle údajů se léčí pouze desetina nemocných, zbytek o své nemoci neví.

Celiakie se projevuje bolestivostí břicha, průjmy a únavou. Nemocný se o ni nemusí nijak zvlášť zasloužit, mohou za ni genetické dispozice a nemoc se aktivuje při porušení střevní bariéry. Geny celiakie nosí asi 35 % populace, a přestože je to nemoc skloňovaná zejména v poslední době, první záznamy o ní pochází již z 2. stol. n. l. od antického lékaře Galéna.

Léčbou celiakie se zabývá několik institucí, vyvíjí se např. vakcína, která by měla vytvořit protilátky proti lepku nebo bakterie, které by rozkládaly bílkoviny na látky, které nejsou nebezpečné. Přesto je v tuto chvíli jediná možná léčba – bezlepková dieta. Lékaři zkoumají i případy lidí s prokázanou celiakií, kteří se vrátili k běžné stravě, a nemoc se jim podařilo uspat.

Bezlepková dieta patří k těm náročnějším na obezřetnost. Dotyčný musí vynechat de facto všechny obiloviny a nejíst tak klasický chléb, pečivo či těstoviny. Nově rozšířili svou nabídku pro celiaky např. české restaurace McDonald´s, které v dubnu letošního roku přišli s bezlepkovou variantou oblíbeného burgeru Royal. „Onemocnění celiakií je v současné populaci poměrně častým jevem. Uvádí se, že jí trpí jeden ze sta lidí. Dobrovolná bezlepková dieta je pak často součástí moderního zdravého životního stylu. Zařazením bezlepkových sendvičů vycházíme vstříc těmto skupinám našich zákazníků a rozšiřujeme naši nabídku bezlepkových výrobků, které jsme doposud prodávali pouze v McCafé“ uvádí Zuzana Svobodová, PR ředitelka a dodává: Žemle jsou jednotlivě baleny, aby byly do posledního okamžiku před použitím chráněny před kontaminací.“

Poslední průzkum z Harvardovy univerzity nicméně ukázal, že dobrovolná bezlepková dieta se nemusí vyplatit. Zkoumané ženy s větším množstvím lepku v těle měly totiž dle výsledků o 13 % menší riziko vzniků cukrovky 2. typu.