Městskou nemocnici Ostrava posílí mladí lékaři

„Lékaře absolventy ještě přijmeme zejména pro chirurgické obory, kde je většina míst spojená s možností získání náborového příspěvku. Nejvíce je volných míst na chirurgii, po jednom na neurochirurgii, kardiologii, urologii a ortopedii. Z interních oborů to jsou nefrologie, neurologie a patologie. Dosud se někteří absolventi lékařských fakult nerozhodli nebo své studium dokončí na podzim a budou si teprve volit místo, kde zahájí svou kariéru,“ řekla náměstkyně pro řízení lidských zdrojů a správu Kateřina Kyselá.

 

Mladí nastupující lékaři, kteří již pracovní poměr uzavřeli, rozšířili týmy nemocnice na ARO, chirurgii, interně, kardiologii, neurologii, gynekologii a porodnictví a celkem tři na radiologii, o kterou byl mezi absolventy největší zájem. „Lékařům absolventům po nástupu na pracoviště začíná příprava k atestaci ve zvoleném oboru. Její délka se liší podle oborů, nejkratší dobu se vzdělávají praktičtí lékaři, jsou to tři roky, a nejdelší potom neurochirurgové, sedm let. Předatestační příprava zahrnuje absolvování povinných stáží na akreditovaných pracovištích, splnění počtu předepsaných výkonů a také teoretické kurzy,“ připomněla mluvčí.

 

Devět mladých lékařů získalo stipendium, kterým je nemocnice motivuje již v průběhu studia právě k výběru tohoto zdravotnického zařízení. „Spojena jsou jen s určitými obory, kde potřebujeme nejvíce personálně posílit. Velkou roli při jejich rozhodování hrají reference na dané pracoviště, spektrum výkonů či vybavení zdravotnickou technikou,“ doplnila Kyselá.

 

Většina nově nastupujících lékařů vystudovala Ostravskou univerzitu. „Jsem ze Žiliny, vystudoval jsem ale Ostravskou univerzitu. Chirurgické oddělení naší nemocnice mě nadchlo už během mojí studentské praxe ve čtvrtém ročníku. Byla to pro mě jasná volba, především kvůli komplexnosti chirurgické péče, špičkovému vybavení a ochotě personálu v čele s panem primářem. Věřím, že právě tohle pracoviště ze mě udělá dobrého chirurga,“ uvedl jeden z absolventů Matúš Kobyliak.

 

Městská nemocnice Ostrava v letošním roce získala kromě absolventů také dalších sedm lékařů, celkem jich je 18 napříč všemi obory. Na některých odděleních má přesto stále volná místa. „Dlouhodobě se snažíme získat onkology, psychiatry a lékaře se zájmem o specializované obory, například endokrinology, oftalmology a další. Hledáme napříč celou Českou republikou i Slovenskem, ale v případě těchto specializací se skutečně jedná o nelehký úkol. Delší dobu hledáme lékaře také pro Centrální příjem s Emergency a na geriatrii,“ uvedla Kyselá.

 

Podle mluvčí se nemocnici podařilo mít posily nejen v podobě lékařů, ale také nelékařského zdravotnického personálu. Celkem devět sester zamířilo na radiologii, oddělení gynekologie a porodnictví a dětské lékařství. Městská nemocnice Ostrava má 1919 zaměstnanců, z toho 241 lékařů a 1288 nelékařského zdravotnického personálu.