Město dá Úrazové nemocnici 36 milionů, dalších 35 jí půjčí

Brno 8. prosince (ČTK) – Úrazová nemocnice v Brně počítá pro letošní rok se ztrátou zhruba 70 milionů korun, nemusí být ale s ohledem na pandemii koronaviru konečná. ČTK to řekl ředitel nemocnice Pavel Piler. Podle něj je ztráta obdobná jako loni. Brněnské zastupitelstvo dnes schválilo neinvestiční příspěvek na provoz skoro 36 milionů a dalších 35 milionů jako půjčku.

Pro neinvestiční podporu zvedlo ruku 39 zastupitelů, dva byli proti a čtyři se zdrželi, pro návratnou finanční pomoc bylo 39 zastupitelů, pět se zdrželo a jeden byl proti. Podle Pilera bude celková ztráta jasná až na konci roku. Změnit ji ale ještě může pandemie koronaviru. Kvůli ní nemocnice omezila plánované operace a také musela kupovat více ochranných pomůcek. Nemocnice také řeší se zdravotními pojišťovnami, zda si od nich bude moct nechat zálohy na výkony.

Primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL) uvedl, že ztráty způsobují nedostatečně hrazené chirurgické zákroky. Podle něj se situace už dlouhou dobu řeší v mnoha nemocnicích. Nemocnice se musejí v posledních letech vypořádat i se zvyšováním platů zaměstnanců.

Město chce vypracovat analýzu rozvoje pro Úrazovou nemocnici a také Nemocnici Milosrdných bratří, kterou rovněž spravuje. Jednou z možností je i sloučení městských nemocnic, podle Hladíka se to může stát, ale nemusí. Brno už letos udělalo změnu v tom, že pro obě své nemocnice dosadilo jednoho ředitele. Piler, který vede od loňského podzimu Nemocnici Milosrdných bratří, se letos na jaře stal i ředitelem Úrazové nemocnice Brno. Právě to má pomoct ekonomice nemocnic, ale taktéž provázat a zlepšit péči.