Medici chtějí středoškolákům přednášet o prospěšnosti očkování

Praha 10. června (ČTK) – Medici z 2. lékařské fakulty Univerzity Kralovy chtějí středoškolákům přednášet o prospěšnosti očkování. Jsou podle nich budoucími rodiči a zranitelnější tím, že často tráví čas na sociálních sítích, které jsou v současné době častým zdrojem informací o očkování. Odpůrci i zastánci očkování se vzájemně obviňují z informační převahy a neférových argumentů.

„Sílící odpor proti očkování vedl v řadě zemí k tomu, že se očkovat přestalo a vrátily se nemoci, které dříve nebyly,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví a předseda České vakcionologické společnosti Roman Prymula. Dodal, že žádná vakcína není a nemůže být stoprocentně spolehlivá, ani stoprocentně bezpečná.

„Vnímáme nevyváženost diskuse o očkování na sociálních sítích,“ vysvětlila studentka třetího ročníku Aneta Nyčová. Chystají také interaktivní semináře pro studenty středních škol.

V Česku jsou děti povinně očkovány proti spalničkám, příušnicím, zarděnkám, záškrtu, tetanu, dávivému kašli, virové hepatitidě B, Haemophilus influenzae b a dětské obrně. Včetně nepovinných vakcín je to ročně milion dávek. Proti infekci jsou v případě vysoké proočkovanosti chráněni i ti, kteří ze zdravotních důvodů očkováni být nemohou. Podíl očkovaných se liší podle regionu, někde klesá i k 80 procentům.

Další očkování jsou nepovinná, některá pro vybrané skupiny zdarma. Například třináctileté děti mohou být očkované proti viru HPV, senioři proti pneumokokovým infekcím či chřipce. Placenou vakcínou proti klíšťové encefalitidě je očkována asi čtvrtina populace.

Názory na prospěšnost očkování se liší. Roste počet rodičů, kteří děti očkovat nenechávají nebo ho odkládají do vyššího věku, protože je považují za nebezpečné. Závažné nežádoucí účinky ale podle lékařů nejsou prokázány. Odpůrci argumentují případy nervového poškození či narušením vývoje dítěte.

Rodičům, kteří děti očkovat odmítnou, hrozí pokuta až 10.000 korun. Neočkované děti také nepřijímají školky a školy v přírodě. Situací se zabývaly i soudy, několik kauz čeká i na rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.