Magistrát vyhradí víc bytů zdravotníkům, policistům a úředníkům

Praha 30. května (ČTK) – Praha vyhradí více městských bytů zdravotnickému personálu, policistům, strážníkům a zaměstnancům magistrátu. Schválili to dnes pražští radní. Celkem půjde o několik desítek bytů.

Nejdůležitější je podle radního pro zdravotnictví Radka Lacka (ANO) zvýšení počtu bytů pro zdravotníky, kteří se podílejí na fungování lékařské pohotovostní služby. „Nabídka odpovídajícího bydlení má fungovat jako motivace pro lékaře a zdravotnický personál sloužit pohotovosti. Jak známo, v této oblasti jsou kapacity stále nedostatečné,“ uvedl radní.

V každé z pěti nemocnic, které v Praze pohotovost zajišťují, budou přiděleny navíc dva až tři byty. Nájemní smlouvy budou uzavřeny s lékařem nebo zdravotní sestrou, kteří se na pohotovosti podílí alespoň 300 hodinami za rok nad rámec své běžné práce.

Kromě zdravotníků získá pět městských bytů pražská záchranná služba a deset městští strážníci. Další byty budou vyhrazeny pro zaměstnance Nemocnice na Františku, Městské polikliniky Praha, celorepublikovým policistům a dalším zaměstnancům ministerstva vnitra a magistrátním úředníkům. U zaměstnanců hlavního města je cílem získat mladé a perspektivní pracovníky. Nájemní smlouvy bude vždy schvalovat městská rada

Praha má asi 9000 bytů, další mají svěřené městské části. Zhruba 2500 bytů je určeno k prodeji v rámci privatizace. Nejvíce magistrátních bytů je na Černém Mostě, dále ve Stodůlkách a Řepích. V poslední době se vedení města vyjadřuje v tom smyslu, že v budoucnu by se měl bytový fond rozšířit novou výstavbou. Plánuje se například stavba bytového domu na Černém Mostě.

psc jw