Lůžková část dětského oddělení Vsetínské nemocnice je dále uzavřená

Autor: Redakce | Zpravodaj | 15. 1. 2024

„Důvodem uzavření lůžkové části dětského oddělení, stanice kojenců a větších dětí, je především pracovní neschopnost jednoho z atestovaných lékařů. Na dětském oddělení aktuálně pracuje celkem devět lékařů a několik externistů. Problémem je věková a kvalifikační struktura, kdy většina lékařů jsou lékaři před atestací. Proto výpadek i jednoho lékaře se specializací v oboru může způsobit omezení oddělení. V tuto chvíli dále pokračujeme v omezeném provozu,“ uvedl ředitel nemocnice Martin Pavlica.

„Rád bych zdůraznil, že provoz novorozenecké stanice a porodnice je plně zajištěn. Rovněž je plně zajištěn provoz lékařské pohotovostní služby pro děti,“ uvedl ředitel.

Ke stabilizaci dětského oddělení by pomohl nástup jednoho či dvou lékařů se specializovanou způsobilostí. „Během předešlého roku se nám vrátili čtyři lékaři z rodičovské dovolené, byť někteří se zkráceným úvazkem, a nastoupil jeden absolvent z lékařské fakulty. Situace se výrazně zlepšila, ale určitě nevyřešila. Plánujeme dále lékaře přijímat, protože jsme si vědomi naší role jako vzdělávací instituce pro výchovu praktických lékařů,“ uvedl Pavlica.

S nedostatkem pediatrů se podle něj potýká celá republika. „V našich podmínkách je situace ještě komplikovanější dopravní dostupností regionu i absencí blízké fakultní nemocnice,“ uvedl ředitel. Cílem vedení nemocnice je návrat k plnému provozu dětského oddělení. Na přelomu roku nepřijímala děti k hospitalizaci také valašskomeziříčská nemocnice.