Loni hromadně uhynulo na 100.000 ks drůbeže, hlavně v horku

Praha 7. června (ČTK) – Veterináři evidují za loňský rok 11 hromadných úhynů drůbeže, v osmi z nich šlo o problémy s ventilací při vysokých teplotách. Zahynulo při nich kolem 100.000 kusů drůbeže, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Je to přibližně stejný počet, jako se vybil při loňské epidemii ptačí chřipky. V ČR se loni chovalo kolem 148 milionů kusů drůbeže.

Veterináři připomínají, že chovatelé by měli být v horkých dnech obezřetní, a starat se mimo jiné i o pitný režim zvířat, u hospodářských zařízení by měli mít zajištěnou ventilaci a náhradní zdroje energie.

„Dá se říci, že nejvíce hromadných úhynů každoročně připadá na letní měsíce zejména v závislosti na počtu horkých dní,“ uvádí Vorlíček. Nejčastěji hynuli brojleři. „Při dalších úhynech byl určující požár, stres a v jednom případě byla drůbež málo životaschopná,“ dodal.

Chovatelé by tak v současném teplém období měli dbát na pohodu zvířat, věnovat zvýšenou pozornost napájení, chlazení a větrání. Veterináři se nyní také preventivně zaměří na kontrolování dodržování chovatelských povinností, které právě s teplým počasím souvisí.

„V pohotovostním plánu chovatele musí být uvedena doba, po kterou je možné udržet dobré životní podmínky pro zvířata v případě selhání umělého větracího systému. Tato povinnost se týká všech hospodářství, kde větrání závisí na umělém větracím systému. Chovatel v případě výpadku energie v ustájovacích prostorech musí zajistit činnost náhradních energetických zdrojů s odpovídajícím výkonem,“ připomíná mluvčí.

Ve velkochovech prasat a v kravínech je při extrémních teplotách vhodné zvířata chladit sprchou. Zvířata na pastvě, hlavně krávy a ovce, musí mít na pozemku možnost, kde by si mohla odpočinout ve stínu, také musí mít zajištěné zdroje vody. Podle veterinářům vypijí dospělá prasata 25 litrů vody za den, ovce 20 litrů, dospělý skot 40 litrů a dojnice mezi 100 a 180 litry denně.

Na dostatek vody by podle veterinářů neměli zapomínat ani lidé, kteří cestují s domácími zvířaty. „Zejména při delší cestě by měli dělat pravidelné zastávky a nechat při nich zvíře proběhnout a napít. Zvířata je potřeba zastínit a v případě velkého horka i chladit, nejlépe vlhkou textilií,“ informuje mluvčí. Polévání vodou zvířete naopak veterináři nedoporučují.

„Pokud lidé venčí psy, tak nejvhodnější dobou procházky je ráno a večer. V době horka je vždy třeba volit cestu stínem a ne po rozpálených například asfaltových cestách. V případě přehřátí je vhodné chladit tlapky, podat odraženou vodu a umístit psa do stínu,“ dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

drh mha