Litoměřická nemocnice má být do pololetí 2020 převedena na KZ

Ústí nad Labem 21. listopadu (ČTK) – Městská nemocnice v Litoměřicích má být do pololetí roku 2020 převedena na Krajskou zdravotní, která spravuje pět nemocnic na severu Čech. Dohodlo se na tom vedení Ústeckého kraje se zástupci města, jemuž zdravotnické zařízení patří. Nemovitosti by měl kraj získat zdarma, koupit by měl samotnou akciovou společnost. Navržen je osmiletý splátkový kalendář. Novinářům to dnes řekl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Politici se sešli po referendu, v němž se obyvatelé Litoměřic vyslovili proti prodeji nemocnice soukromému subjektu. Připraveno je nyní memorandum o společném záměru mezi krajem, městem, Krajskou zdravotní a nemocnicí, které budou schvalovat krajští a městští zastupitelé.

„Našli jsme schůdnou cestu pro obě strany,“ řekl starosta Ladislav Chlupáč (ODS). Požadavek zástupců kraje na bezúplatný převod nemovitostí a úplatný převod akcií nemocnice má podle zástupců města svou logiku. „Nemovitosti město bezúplatně dostalo od státu, zatímco do provozu nemocnice mohutně investovalo,“ uvedl místostarosta Karel Krejza (ODS).

Cenu za 100 procent akcií určí znalec. „Kraj by částku neplatil najednou, ale ve splátkách zhruba osm let,“ uvedl Bubeníček. Dříve se mluvilo o částce zhruba 340 milionů korun, což zahrnovalo budovy i akcie.

Do Krajské zdravotní by se měla litoměřická nemocnice začlenit do pololetí příštího roku. „Snaha je, aby se to stihlo komplet do pololetí všechno vyřídit, protože pak už je konec volebního období,“ uvedl hejtman.

Litoměřice už provozovat nemocnici nechtějí kvůli nutným investicím do majetku. Zařízení hospodaří bez dluhů.