Lidem s Parkinsonem podle pacientské organizace pomáhá tanec

Praha 11. dubna (ČTK) – Pacientům s Parkinsonovou nemocí, spojenou s nezvladatelným třesem a postupným duševním úpadkem, pomáhá pohyb a tanec. ČTK to při příležitosti dnešního Světového dne Parkinsonovy nemoci řekl předseda pacientské organizace Parkinson-Help Roman Pošta. Podle něj by se nemocní měli sportovním aktivitám věnovat podle svých možností. Některá omezení pro pacienty ale jsou, například maraton by kvůli velké zátěži podle Pošty neměli běhat, naopak vhodný je pohyb na hudbu.

Lidé s Parkinsonovou chorobou se mu mohou věnovat například v pražském klubu Parkinson-Help, kde se pravidelně koná tanečně-pohybové terapie. „Terapie funguje velmi dobře. Lidé se pohybují na relaxační hudbu, do které vkládají emoce,“ uvedl Pošta. Organizace ´přivezla´ metodu z Nizozemska, které je podle něho spolu s Německem v péči o pacienty s Parkinsonem na světové výši, naopak Česko stojí na opačném konci.

Při Parkinsonově nemoci odumírají v mozku buňky tvořící dopamin, který zajišťuje přenos nervových signálů. S jejím rozvojem se objevují závažné potíže s chůzí i prováděním každodenních jednoduchých úkonů. V ČR má chorobu kolem 20.000 lidí. Pošta v této souvislosti zmínil, že u veřejností ale přežívá povědomí, že ji mají jen staří lidé, onemocní jí ale lidé zpravidla mezi 50. a 60. rokem života. Přitom stále častěji ji podle Pošty mají i mladší ročníky a už nyní je mezi nemocnými 15 až 18 procent čtyřicátníků.

„Nemoc je dost stigmatizující a lidé se stydí, že ji mají. Přitom onemocnět může i třicetiletý člověk,“ uvedl předseda organizace Parkinson-Help, která vznikla před pěti lety s cílem seznamovat veřejnost s obtížemi Parkinsonovy nemoci a pomáhat nemocným. Těm podle Pošty chybí například peníze, péče nebo specializovaná zařízení, kde by pacienti vyžadující celodenní péči mohli být. Nedostatek peněz u pacientů podle Pošty plyne i z toho, že po diagnostice nemoci často končí v práci. „Například mladí pacienti mají problém i s tím, že jim léky ničí zuby a zubní náhrady si nemohou dovolit,“ uvedl Pošta.

Podle údajů Asociace inovativního farmaceutického průmyslu žije v Evropě s Parkinsonovou chorobou více než milion lidí, z toho přes 20.000 jich je v ČR. Do roku 2030 se má jejich počet zdvojnásobit.

Každý rok diagnostikují lékaři v Česku 1000 až 1500 nových pacientů. Každý desátý nemocný uslyší tuto diagnózu už před 40. rokem. U mladších pacientů je potvrzena souvislost s mutacemi genů.

ktp mha