Lidé z domů s pečovateli se k očkování nemusí hlásit registru

Praha 26. ledna (ČTK) – Obyvatelé pražských domů s pečovatelskou službou (DPS) se nebudou muset k očkování hlásit přes státní centrální rezervační systém. Novinářům to dnes řekli primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) a radní Milena Johnová (Praha Sobě). Podle Johnové očkování obyvatel DPS mimo registr odsouhlasil premiér Andrej Babiš (ANO).

„Jsem rád, že se nám na jednání (rady Asociace krajů ČR) spolu s paní radní Johnovou a dalšími hejtmany podařilo přesvědčit pana premiéra a pana ministra (zdravotnictví Jana Blatného, za ANO), že je potřeba rozšířit prioritní skupinu 1A o domy s pečovatelskou službou,“ řekl Hřib.

DPS mnohdy obývají lidé seniorského věku, pro něž je nákaza covidem-19 riziková. Očkování bude podle Johnové v těchto sociálních pobytových zařízeních zařízeno podobně jako v domovech pro seniory. Na místo vyjede mobilní očkovací tým, nebo bude vakcinaci provádět smluvní zdravotnický personál daného zařízení. Očkovat se bude v prostorách DPS jako jsou kluby pro seniory, stacionáře nebo společenské místnosti.

„Doufám, že se nám podaří to v Praze rychle zorganizovat,“ řekla radní. Dodala, že na základě komunikace s městskými částmi má Praha k dispozici seznam zájemců o vakcínu. Podle tohoto počtu se bude požadovat dostatek dávek očkovací látky.

Zástupci Prahy nyní neví, jaký podíl z vakcíny dodané do Prahy do očkovacích center v pražských nemocnicích bude město mít k dispozici v městských očkovacích centrech a pro mobilní týmy, které očkují mimo jiné v domovech pro seniory na území hlavní města. „Nyní jsme v roli prosebníků, kdy sotva můžeme něco naplánovat,“ řekla k tomu Johnová.

Praha si nadále podle primátora nebude moci řídit vakcinaci v očkovacích centrech sama. To, že hlavní město nemá vliv na distribuci vakcín, již dříve Hřib a Johnová kritizovali. Podle Johnové je například zcela nejasná role krajského koordinátora, který podle města nemá v podstatě žádné kompetence. O věci se bude podle primátora se zástupci ministerstva zdravotnictví ještě jednat.

Minulý týden byla dokončena aplikace první dávky očkovací látky lidem v domovech pro seniory v Praze. Do domovů pro seniory podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana šlo asi 4200 dávek. V hlavním městě je očkováno 23 procent obyvatel starších 80 let, řekl ve čtvrtek 21. ledna primátor. Celkem je v Praze očkováno 48.734 lidí. Magistrát od státu ale nemá informaci, kolik z nich má trvalé bydliště v Praze.

Testy prokázaly v Praze v pondělí 721 nových případů nemoci covid-19. Aktuálně nakažených je v hlavním městě 9402 lidí, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Od březnového začátku epidemie se v metropoli covid potvrdil u více než 104.000 lidí. Téměř 94.000 z nich se dosud vyléčilo a 1381 lidí s covidem zemřelo.