Lidé v Brně cvičili na podporu pacientů s roztroušenou sklerózou

Brno 2. března (ČTK) – Přes 90 lidí se dnes v Brně zúčastnilo cvičebního maratonu na podporu pacientů s roztroušenou sklerózou. Zapojili se tak do osmého ročníku čtyřiadvacetihodinového Maratonu s roztroušenou sklerózou. ČTK to za pořadatele řekla Markéta Pudilová. Vybralo se skoro 5000 korun, které půjdou na fyzioterapii a nákup rehabilitačních pomůcek pro nemocné. Akce má upozornit na to, že pohyb je pro lidi s roztroušenou sklerózou důležitý.

V Brně se cvičilo v Lázeňském a relaxačním centru Rašínova. „Účastníci se zapojili do kruhového tréninku, zacvičili si v posilovně a v bazénu, vyzkoušeli si zumbu, cvičení na čočkách, s gumou a se šátky a zahráli si hru,“ uvedla Vlasta Blatná ze spolupořadatelské organizace Roska Brno-město.

Účastníci se spojili s hlavní základnou v Praze, kde se cvičí nepřetržitě 24 hodin. „Hlavním cílem je motivovat nemocné k pravidelnému pohybu, který je důležitou součástí léčebného režimu, protože zmírňuje příznaky nemoci,“ uvedla Pudilová. „U lidí s roztroušenou sklerózou, kteří pravidelně cvičí, můžeme pozorovat zlepšení svalové síly, snížení únavy, pacienti jsou ve větší psychické pohodě a celkově se jim zlepšuje kvalita života,“ uvedla fyzioterapeutka Klára Novotná.

Letos se do maratonu zapojilo 29 měst z celé České republiky i zahraničí. Na jižní Moravě je zhruba 2000 lidí s roztroušenou sklerózou, v celé republice je jich bezmála 20.000.

hor dr