Liberecký kraj zmodernizuje heliport, umožní přistávat i v noci

Liberec 19. června (ČTK) – Modernizaci heliportu na libereckém letišti připravuje Liberecký kraj ve spolupráci se záchrannou službou. Projekt za zhruba sedm milionů korun by měl umožnit i noční přistávání vrtulníků. Novinářům to dnes řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Základna, která v Liberci funguje od roku 1993, je v současné době jediným stanovištěm v zemi bez možnosti nočního provozu. Za tmy mohou vrtulníky přistát jen v areálu nemocnice, kde je přistávací plocha osvětlená. Nemohou tam ale zůstat a zatím se nemají kam vrátit.

„Do zajištění kvalitní zdravotní péče pro obyvatele Libereckého kraje investujeme dlouhodobě. Bez investice do heliportu na libereckém letišti nebude možné naplno využít služeb libereckého traumacentra,“ uvedl hejtman. Pokud by kraj heliport nezmodernizoval, nevyhovovala by základna podmínkám Úřadu pro civilní letectví a v budoucnu by to podle Půty mohlo ohrozit fungování Letecké záchranné služby v Liberci. Projektová dokumentace na vybudování heliportu je již zpracovaná, připravuje se soutěž na dodavatele. „Práce by měly začít v září,“ dodal.

Modernizaci heliportu brzdila jednání s městem Liberec o pozemku. Po třech letech vyjednávání se kraj s městem dohodl i díky změně v jeho vedení. „Dojde zřejmě ke směně pozemků,“ řekl hejtman. Zatím se obě strany dohodly, že než se dotáhnou složité majetkoprávní operace do konce, dá město souhlas ke stavbě na svém pozemku, aby heliport nemusel na modernizaci čekat další měsíce. „Je to stavba ve veřejném zájmu,“ podotkl hejtman.

Podle hejtmanova náměstka Přemysla Sobotky (ODS) se základnu v Liberci podařilo před lety prosadit, i když to nebylo v původním záměru rozšiřování letecké záchranky. „Historie ukázala, že to byl dobrý krok,“ míní Sobotka. Základna vznikla jako osmnáctá v tehdejším Československu, i proto je označení libereckého vrtulníku Kryštof 18. Loni startoval vrtulník k 550 případům nejen v Libereckém kraji, ale létá i do středních Čech a Královéhradeckého kraje.

Výrazným posunem bylo pro leteckou záchrannou službu vybudování heliportu v areálu Krajské nemocnice Liberec před pěti lety. Zvýšily se tím šance pacientů na přežití. V minulosti musel vrtulník letět na letiště, kde pacienta přeložili do sanitky. Pak ho čekala cesta přes město, což představovalo dalších deset až 15 minut. Dnes mohou vrtulníky přistát přímo v areálu nemocnice. Vyhřívaná přistávací plocha ve výšce pátého patra umožňuje celoroční provoz a přistát na ní mohou i těžké vojenské stroje o hmotnosti 6,4 tuny. Lávkou je spojená s traumacentrem.

Leona Vacková