Liberecký kraj se asi zadluží kvůli stavbě nemocničního pavilonu

Liberec 11. června (ČTK) – Liberecký kraj se možná kvůli plánované výstavbě nového pavilonu urgentní medicíny v areálu Krajské nemocnice Liberec znovu zadluží. Úvěr, který by si vzal kraj, je jednou z variant, jak nákladnou stavbu zaplatit, řekl dnes ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Náklady se odhadují na zhruba dvě miliardy korun bez DPH a kraj by zřejmě na investiční úvěr díky velmi dobrému hospodaření dostal od bank výhodné podmínky.

Od roku 2013 Liberecký kraj podle hejtmana nevyužil žádné peníze z úvěru, jen splácí dluhy z minulých let. V minulosti si půjčil nejprve 750 milionů korun na obnovu silnic druhých a třetích tříd a pak půl miliardy na rekonstrukce mostů. Na konci loňského roku i díky dvěma mimořádným padesátimilionovým splátkám v letech 2016 a 2018 snížil své zadlužení na necelých 505 milionů korun. „O způsobu financování nového pavilonu probíhá velká diskuze, nějaké podklady pro rozhodování budeme mít k dispozici v srpnu nebo spíš v září,“ řekl hejtman.

Krajská nemocnice Liberec je největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji, slouží nejen jeho 440.000 obyvatelům, ale například traumatologie či neurochirurgie ošetřují pacienty z celé země. Nový pavilon urgentní péče nemocnice nutně potřebuje, částečně by měl vyřešit nedostatky současného areálu. Mezi ně patří roztříštěnost do 38 objektů, některé nevyhovují ani stavebně. Nemocnice nemá ani centrální příjem pacientů či laboratoře na jednom místě. Projekt se připravuje už sedm let.

Na financování stavby se budou podílet všichni akcionáři nemocnice, jimiž jsou Liberecký kraj a města Liberec a Turnov. Náklady se původně odhadovaly na 1,75 miliardy korun, nakonec ale budou vyšší, protože pavilon bude větší. Důvodem jsou požadavky lékařů i standardy obvyklé v západní Evropě. „Rozhodnutí o tom, jak dál postupovat, musí padnout ještě letos, protože projektová příprava pokračuje a příští rok bychom měli mít stavební povolení,“ řekl Půta. Hejtman doufá, že na projekt bude možné získat státní dotaci, kraj je však podle něj připraven stavbu zahájit bez ohledu na to.