Liberecká nemocnice s CT přístrojem získala i software, který urychlí hodnocení

Nový CT přístroj z toho stál zhruba 11 milionů. Nahradil více než 15 let starý počítačový tomograf, který byl už poruchový a vyšetření na něm bylo pomalé. „Nový nám umožní vyšetřovat pacienty podle našich představ a ne podle toho, co přístroj umožní, jak to bylo před tím,“ uvedl Endrych. Vyšetření na novém přístroji bude podle něj pro pacienty komfortnější i díky tomu, že pro jednotlivé úkony je potřeba kratší doba. „Když se třeba vyšetřují plíce a břicho najednou a máte vydržet v nádechu 30 sekund nebo 18 sekund, je velký rozdíl. Osmnáct sekund vydrží skoro každý, 30 skoro nikdo,“ uvedl primář.

Nižší oproti jeho předchůdci bude při vyšetření na novém CT i dávka záření, až o 80 procent. Nižší je také šum u pořizovaných snímků. „Redukce šumu je o 70 až 90 procent,“ řekl novinářům Tomáš Vavrečka, jednatel společnosti Philips ČR, která přístroj a software dodala. Podle primáře jim to pomůže při vyhodnocování. „Je to jako u fotografie, máte větší možnost vidět detaily,“ dodal.

Liberecká nemocnice má dva počítačové tomografy, ročně na nich vyšetří skoro 30.000 pacientů. Sedm let starý přístroj je nejvyšší řady, nově pořízený je vyšší střední třídy. Pro potřeby nemocnice stačí. Podle Endrycha bylo pro ně nyní důležité pořízení kvalitního softwaru za zhruba šest milionů korun, který je využitelný pro obě CT. Lékařům výrazně ulehčí práci při vyhodnocování snímků. „Třeba u hodnocení dolních končetin, co jsme dřív museli dělat ručně, tak teď většinu z toho za nás ta umělá inteligence udělá. Takže pro diagnostika dominantně zbude to, že se na to podívá a zhodnotí. Dřív opravdu půl hodiny práce, tři čtvrtě hodiny práce, věnoval tomu, aby ty cévy zrekonstruoval. Neznamená, že to udělá vždycky, to určitě ne, ale pomoc je výrazná,“ řekl Endrych.

Výpočetní (počítačový) tomograf je využíván k detailnímu zobrazení orgánů lidského těla nebo umožňuje kvalitnější vyšetření tepenného a žilního systému. „Vyšetření je čím dál tím více i na úkor klasických rentgenových snímků. Samozřejmě ale při CT je vždy záření vyšší než od běžného snímku,“ uvedl Endrych. K CT snímkování se podle něj ale přešlo například při hledání ledvinových kamenů. Rentgenové snímky často nic neukázaly, u CT je takřka stoprocentní úspěšnost. Pacient při takovém vyšetření na CT dostane podle Endrycha dávku jako při pořízení tří rentgenových snímků.