L´Express: Proč někteří lidé nedokážou nedělat nepořádek

Paříž 27. května (ČTK/L´Express) – Pro některé lidi je úklid vlastního pokoje, kanceláře nebo vnitřku automobilu nepřekonatelnou zkouškou. Odkud pochází tato tendence k lásce k nepořádku? Zpřeházené šatstvo, hory papírů na stole v kanceláři… Interiér „bordelářské“ osoby často nedává dobrý smysl a někdy porušuje základní požadavky hygieny. Někteří nepořádní lidé sice svou situací trpí, ale je pro ně nesmírně těžké uklidit, často už od nejútlejšího věku. Odkud pochází tato neschopnost žít v prostředí, kde má všechno své místo? Je člověk doživotním bordelářem?

„Existuje více typů bordelářů,“ říká psycholožka Laurence Einfaltová, která se stala poradkyní pro organizaci domácího a pracovního prostředí. Těm nejzoufalejším nabízí sezení, na kterých je učí, jak si své prostředí uspořádat.

„Většinou se setkávám s lidmi, kteří se nedokážou rozhodnout. Mají problém s tím, aby se s věcmi rozloučili, protože se ‚nikdy neví, kdy to budu potřebovat‘. Co nejvíce odkládají okamžik, kdy by měli uložit věci na své místo. Z toho pochopitelně vyplývá jistý nepořádek,“ cituje Einfaltovou francouzský týdeník L