Léto a cestování s sebou přináší otoky nohou. Zatočte s nimi žilní gymnastikou i chladivým gelem

Oteklé kotníky a lýtka, bolest a k tomu zhoršený stav křečových žil. To je daň za teplé letní počasí, ale i mnohahodinové cestování za vytouženou dovolenou. Při dlouhém sezení v dopravním prostředku totiž dochází k většímu hromadění krve v nohou a k jejímu pomalejšímu návratu zpět k srdci. S křečovými žilami se kvůli hormonům potýkají ženy až 3x častěji než muži, proto je zvlášť v létě důležité dbát na jejich prevenci. Naštěstí existuje několik rad, jak se při cestování v horkém počasí těmto nepříjemnostem efektivně vyhnout.

Nedostatek tekutin způsobuje zahuštění krve

V létě často slýcháme o tom, jak důležitý je pitný režim a kolik tekutin bychom v letním počasí měli denně vypít. Jejich nedostatek má velký vliv na vznik otoků, a to především kvůli zahuštění krve a zvýšené krevní srážlivosti. Odborníci doporučují doplňovat tekutiny například vodou se šťávou z citrónů. Citrusy totiž obsahují flavonoidy, které mají pozitivní vliv na lidský organismus, zvláště pak na cévy. „Flavonoidy lze do těla doplňovat i různými druhy potravin, jako jsou borůvky nebo červené víno. V lékárně je seženeme také ve formě doplňků stravy,“ vysvětluje PharmDr. Klára Minczinger ze společnosti Generica.

Při cestě autobusem, autem i letadlem nosme volné oblečení

Při delším cestování rozhodně nepodceňujme ani volbu oblečení a obuvi. Upnuté spodní prádlo, neprodyšné materiály nebo příliš těsné boty znamenají pro náš oběhový systém velkou zátěž. Oslabujeme si takzvanou svalovou pumpu, která pomáhá odvádět krev z dolních končetin zpět do srdce. Druhým faktorem je horko, s kterým se zvyšuje tlak v nohou, čímž se rozšiřuje poškození žilních stěn. Při cestování je proto vhodné zvolit volné, prodyšné oblečení, ve kterém se budeme cítit příjemně.

S otoky i křečovými žilami si poradí chladivé gely

Pokud se i přes veškerá opatření problémy s otoky a křečovými žilami v létě objeví, je vhodné sáhnout po speciálních gelech, které jsou k dostání v lékárnách. Přinášejí okamžitou úlevu a díky jejich praktickému balení je možné je mít téměř neustále při sobě. „Mezi nejefektivnější složky gelů patří escin, který je hlavní účinnou látkou plodů kaštanu koňského. Příznivě ovlivňuje pružnost a pevnost cévních stěn a zmírňuje otoky,“ objasňuje Minczinger. Mezi další významné složky některých gelů patří provitamín B5, který udržuje zdravou pokožku a zlepšuje hydrataci, a také netradiční silice z pomeranče a levandule, které mají regenerační účinky.

V přestávkách se projděme a zacvičme si žilní gymnastiku

Nejen při sezení v práci, ale také při cestování je důležité pravidelné protahování. Při cestování autem je proto vhodné si každé 2 až 3 hodiny udělat přestávku a zacvičit žilní gymnastiku. Po dobu 5 minut zvedneme nohu, zatočíme chodidlem napřed v jednom, potom i ve druhém směru. Dále obrátíme prsty směrem k tělu tak daleko, jak dokážeme a držíme je alespoň 5 vteřin. Nakonec položíme nohy na podlahu a střídavě zvedáme prsty a paty. Nohám ulevíme také zvednutím končetin vzhůru a položením do výšky polohy srdce, kde relaxujeme 10 až 15 minut. V ostatních dopravních prostředcích máme omezené možnosti, proto jednou za čas alespoň propneme špičky chodidel, zakroužíme kotníky nebo se projdeme.

 


O společnosti Generica

Společnost Generica, s.r.o., je největším výrobcem doplňků stravy na Slovensku se sídlem v Piešťanech. Portfolio společnosti nabízí více než 50 produktů určených k prevenci a podpoře léčby různých onemocnění. Na slovenském trhu působíme již 20 let. Naší snahou je i nadále přinášet kvalitní výrobky cenově dostupné pro širokou veřejnost.

Výrobky společnosti Generica jsou vysoce kvalitní, čehož důkazem je i smluvní výroba pro světové farmaceutické společnosti a také certifikát ISO 9011 a 14001, kterého je společnost držitelem od roku 2004.

Kontakty

PharmDr. Klára Minczinger

produktová manažerka

e-mail: k.minczinger@generica-bohemia.cz

tel.: +420 724 378 098

Veveří 102, 616 00 Brno

www.generica-bohemia.cz