Letní osvěžení – dávejte pozor, kam smáčíte nohy

Rtuť teploměru stoupá a ovívání novinami nestačí – přesně ten moment, kdy litujete rozhodnutí, že volný prostor na zahradě vyhrála nakonec kůlna namísto bazénu. Zámořská dovolená se na Vás z kalendáře sice vesele směje, ale termín je až příští měsíc, není tedy zbytí a Vy se musíte spokojit s hromadným koupáním. Než se ale vydáte na cestu, obujete žabky a naskládáte do plážové tašky ručník a plavky, měli byste mít na paměti několik věcí.

 

CHLOROVANÁ VODA NENÍ PRO VŠECHNY

Kdo by se vůbec neměl koupat v chlorované vodě? Zejména ti, kteří mají citlivou pokožku nebo jsou přímo alergičtí na chlor. Výstraha samozřejmě platí i pro ty, kteří mají akutní infekce postihující kůži.

 

JAKÉ VŠECHNY INFEKCE SI MŮŽEME Z BAZÉNU ODNÉST?

Nejčastěji se jedná o bakteriální onemocnění vyvolaná Stafylococus auereus (zlatým stafylokokem) nebo streptokoky. Jedná se např. o impetigo, folikulitis, erysipel (růže), virová onemocnění jako plané neštovice, pásový opar, ale i prostý opar. Taktéž je potřeba myslet na vhodnost koupání při plísňových onemocněních.

 

JDĚTE TAM, KDE TO ZNÁTE

Primárně navštěvujte bazény, o kterých víte, že jsou řádně udržovány, což platí zejména v případě veřejných. U svého vlastního bazénu dbejte na pravidelnou údržbu a desinfekci vody.

Dítě, Plavat, Bazén, Pod Vodou

 

JAKOST VODY NENÍ ZANEDBATELNÝ PARAMETR

Kontroly jakosti koupací vody jsou prováděny krajskými hygienickými stanicemi (KHS) nebo provozovateli koupališť minimálně jedenkrát měsíčně (u koupacích vod, u kterých lze během koupací sezóny odůvodněně předpokládat rozmnožení sinic, může být četnost kontroly zvýšena).

 

JAK TO FUNGUJE?

V rámci těchto kontrol jsou oprávněnými laboratořemi odebírány vzorky vody k analýze. Vzorky odebrané obvykle v pondělí jsou analyzovány v laboratořích a výsledky jsou vkládány do centrálního informačního systému kvality pitných a koupacích vod PiVo do čtvrtečního odpoledne. Během čtvrtečního odpoledne jsou výsledky verifikovány pracovníky KHS včetně vyhodnocení kvality vody dle platných předpisů. Během pátku jsou údaje dostupné na tomto serveru, pracovníci Státního zdravotního ústavu v Praze (SZÚ) ve spolupráci s Českou agenturou životního prostředí (Cenia) připraví údaje pro prezentaci na stránkách Národního geoportálu INSPIRE a na evropském portálu kvality koupacích vod.

 

SITUACE V PRAZE

Dle aktuálních dat Hygienické stanice hlavního města Prahy jsou níže vyznačená koupaliště ke koupání vhodná.

Kaluž, Chlapec, Dítě, Ploutve, Plavání, Muž, Voda

Koupaliště s přírodním čištěním vody Lhotka
17.05.2019 – voda vhodná ke koupání

Rybník Motol
27.05.2019 – voda vhodná ke koupání

Koupaliště Džbán
27.05.2019 – voda vhodná ke koupání

Koupaliště Hostivař
27.05.2019 – voda vhodná ke koupání

Koupaliště s přírodním čištěním vody Radotín
27.05.2019 – voda vhodná ke koupání

Betonová nádrž Divoká Šárka
22.05.2019 – voda vhodná ke koupání