Lékový ústav vypíše novou zakázku na léčebné konopí

Praha 9. ledna (ČTK) – Lékový ústav znovu vypíše zakázku na dodavatele léčebného konopí. Oba uchazeči, kteří se přihlásili do současného výběrového řízení, nesplnili zadávací podmínky, a ústav tak musí tendr zrušit. Novinářům to dnes řekl ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeněk Blahuta. Předpokládaná hodnota zakázky je 6,36 milionu korun bez DPH.

„Domnívám se, že tato veřejná zakázka byla neúspěšná zejména proto, že v České republice aktuálně neexistuje žádný subjekt, který by byl na tuto problematiku plně připraven tak, aby splnil veškeré zákonné předpisy,“ uvedl Blahuta. Podle něj se oba neúspěšní uchazeči zabývali spíše zemědělskou činností a neměli dostatečné zkušenosti s farmacií.

Ústav předpokládá, že novou zakázku se stejnou hodnotou i rozsahem plnění vypíše do konce ledna. Hledat se bude opět firma, která by zajistila 40 kilogramů konopí, jehož jakost musí být ověřena kontrolní laboratoří. Doba trvání se předpokládá na čtyři roky.

Konopí od minulého dodavatele je použitelné do konce ledna. Poté v lékárnách nebude žádné konopí z české výroby dostupné. Podle Blahuty je ale možné výpadek v dodávkách zajistit dovozem ze zahraničí. Pokud bude v novém výběrovém řízení dodavatel vybrán, léčebné konopí tuzemské provenience by mohlo být k dispozici na přelomu léta a podzimu.

Minulou zakázku doprovázely spory mezi dodavatelem a SÚKL kvůli certifikátům, které by potvrzovaly jakost zboží. Ústav nakonec od firmy převzal jen 11,2 kilogramu z 41 kilogramů, které firma připravila.

Konopí je v Česku dostupné výhradně na elektronický recept s omezením. Konopí může aktuálně předepisovat 26 lékařů a vydává se v 25 lékárnách. Dosud bylo vydáno přes 2,5 kilogramu léčebného konopí. Měsíčně si jej vyzvedne asi 25 pacientů, průměrná měsíční spotřeba jednoho pacienta činí asi deset gramů. Cena za gram se pohybuje kolem 100 korun. Cena není podle SÚKL překážkou většího rozšíření léčebného konopí, jak někteří kritici tvrdí. Problémem je spíše omezená síť lékařů, kteří konopí předepisují a lékáren, které ho vydávají.

Léčbu konopím povoluje zákon na zmírnění obtíží pacientů s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS. Předepisovat ho mohou onkologové, neurologové, odborníci z oboru paliativní medicíny, léčby bolesti, revmatologové, ortopedi, infekcionisti, internisté, oční a kožní lékaři, geriatři a psychiatři.

sdv rot