Lékárnička pro všechny případy

Asi si říkáte, že mít s sebou vždy cestovní lékárničku není úplně běžné, my vám ale ručíme za to, že po přečtení našeho článku svůj názor přehodnotíte. Vždyť snad každý zažil moment, kdy by se mu nějaká ta náplast nebo dezinfekce hodila. Puchýře z nových bot, špatné šlápnutí a z něj vymknutý kotník, škrábance od ostré přezky na kabelce až po větev na výletě… jak by se vám v tu chvíli hodilo mít po ruce náplast, obinadlo a dezinfekci!

Cestovní lékárnička může být velká jen jako peněženka, a přesto obsahuje vše, co při drobném zranění může škodu napravit. Co všechno byste tedy měli nosit s sebou, aby vám nic nechybělo a zároveň abyste nenosili „celou lékárnu“?

S sebou vždy a všude

Příruční lékárnička, kterou si přibalíte s sebou do batohu nebo kabelky a nebude zabírat moc místa – taková je ideální osobní lékárnička. Neměly by v ní chybět náplasti s polštářkem i bez, náplasti na puchýře, dezinfekce na drobné ranky, pinzeta na třísky a malé nůžtičky, ale i příručka první pomoci (stáhnout si ji můžete zde). Pro jistotu se hodí mít i antibakteriální gel a roušku, protože s otevřenými ranami, byť jsou sebemenší, byste měli manipulovat s opravdu čistýma rukama. No, a kdyby bylo potřeba vyrazit do zdravotnického zařízení…

Když nastoupí bolest hlavy

Když jste venku, nemusí vás zastihnout vždy „jen“ zranění. Někdy je třeba umět se vypořádat i s bolestí hlavy. Proto by vám neměla chybět nějaká analgetika. Pomohou vám od bolestí hlavy, zad a mají antipyretické účinky, což znamená, že vám i sníží teplotu. Dávejte si ale pozor, přestože tyhle léky vypadají neškodně, mají dlouhou řadu nežádoucích účinků, které jsou o to nebezpečnější, že se o nich moc nemluví. Proto si vždy pečlivě přečtěte příbalový leták, nekombinujte a neexperimentujte.

Zažívací potíže

Dále by neměly chybět léky na všechny možné zažívací potíže. Průjem, zácpa ani nadýmání není nic, na co by měl moderní člověk čas! Jako první pomoc může posloužit živočišné uhlí. Jedná se o látku s pórovitou strukturou, která ve střevech absorbuje toxické látky. Živočišné uhlí má vysoké absorbční schopnosti, což přispívá k ochraně trávicího ústrojí před dráždivými účinky potravin a ke snižování nadměrného hromadění střevních plynů.

Takže pokud ten párek v rohlíku u stánku nebyl úplně stoprocentní, živočišné uhlí to jistí. Nicméně pozor – před např. před salmonelou nebo virovou střevní infekcí rozhodně nechrání!

Nejen alergická rýma

Pokud trpíte alergiemi, jsou pro vás antihistaminika snad v každé dostupné kapse samozřejmostí, bez které nedáte ani ránu. Každý by ale jistě využil gel s jejich obsahem, ten vám uleví od svědění způsobeného alergickou reakcí, bodnutím hmyzu nebo jiným kožním problémem. Rozhodně se neztratí ani lék na bolest v krku, stačí pastilky proti dráždivému kašli.

Domácí lékárnička

Naopak lékárnička, kterou máte doma, může – a měla by být – o dost vybavenější. Doma nemusíte bojovat s nedostatkem místa, takže si můžete dovolit několik typů léků se stejným účinkem. Samozřejmě by vám neměly chybět všechny součásti běžné příruční lékárničky, tj. náplasti, dezinfekce, elastická obinadla, trojcípý šátek, gumové škrtidlo a sterilní obvazy. Dále nezanedbávejte latexové rukavice, roušky a sterilní pinzety, nůžky a teploměr. Sbírka medikamentů se vám bude postupně sama rozrůstat, a tak dávejte pozor na expiraci léků! Doporučujeme vždy jednou za půl roku všechny léky probrat, protřídit a zbavit se těch nepoužitých. Nevyhazujte je ale do koše ani do toalety, jedná se o nebezpečný odpad, který zásadně odneste do lékárny, kde bude odborně zlikvidován.

Teď odstavec pro chlapáky

Tenhle odstavec se asi týká spíš mužské části populace – ale nechceme nikoho urazit! Pořádní chlapáci si na dezinfekci ran většinou nepotrpí, a už vůbec jim nepřijde důležité, jestli dezinfekce pálí, nebo ne. Moderní muž ale ví, že není třeba se trápit, když existuje Betadine – dezinfekce, která nepálí.

Pokud ale vaše „dezinfekce“ nemá své pevné místo v lékárničce, ale namísto toho je buď v koupelně mezi holením, anebo dokonce v kuchyni a užívá se převážně vnitřně, je na čase tenhle přístup přehodnotit.

Ani parfémy, stejně jako cokoliv s obsahem alkoholu, nejsou vhodnou dezinfekcí. Často v nich totiž najdeme spoustu jiných látek, které nám mohou spíše uškodit než pomoci. Vhodnou náhražkou je čistý alkohol, nejlépe v koncentraci 70 %, právě v té má největší účinnost. Jeho účinky ale mají krátkého trvání – a ta bolest při aplikaci!

TIP!

Překvapením pro mnohé je i to, že díky antibakteriálním účinkům lze použít i med nebo ještě lépe propolis, kterým si rány a domovy dezinfikují samy včely. Ale jistě si dovedete představit, jaká omezení přináší lepkavá pasta, pokud jste se řízli uprostřed vaření. Takže Betadine v lékárničce to jistí!

V autě

Mezi povinnou výbavu vašeho vozidla patří i autolékárnička. Podle nejnovější vyhlášky z roku 2018 ale už nemusíte kontrolovat datum expirace. Pokud není porušený obal, není nutné výbavu aktualizovat. Kdybyste u sebe kompletní sadu neměli, hrozí vám pokuta až 2 000 Kč, zatímco lékárnička stojí jen pár stovek.

V autolékárničce musíte mít hotový obvaz s 1 a 2 polštářky (od každého po třech kusech), cívku hladké náplasti, škrtící obinadlo, chirurgické rukavice, speciální nůžky a izotermická fólie. Překvapuje vás, že ve výčtu nenajdeme dezinfekci? Nás taky… takže si ji do kastliku raději přihoďte.

Na výlet k moři, do hor… nebo vlastně kamkoli

Pokud vyrazíte na dovolenou, určitě by měla mít lékárnička své pevné místo v batohu nebo v kufru. Z velké části můžete vycházet z výbavy právě té lékárničky, kterou s sebou nosíte každý den, jen si ji doplňte o další výbavu podle povahy vašeho výletu. Na horskou túru rozhodně vezměte obinadla, na zájezd k moři lék proti nevolnosti a pastilky proti nachlazení z klimatizace. Pokud jedete do zahraničí, předem si zjistěte čísla na místní záchrannou službu, ale pokud jste v Evropě, bude vám stačit číslo 112. Před zájezdem do exotičtějších zemí se zeptejte svého praktického lékaře, jestli jsou povinná nebo doporučená nadstavbová očkování. A pak už jen vyrazit!

Věříme, že teď už určitě na výlety bez vybavené lékárničky nevyrazíte. I kdyby mělo jít jen o ofouknutí z klimatizace, odřenou patu z bot anebo bolest hlavy ze změny počasí, je vždycky prima vědět, kam sáhnout, aby se nám ulevilo. Vždyť víte – kdo je připraven, není překvapen! Přes všechnu připravenost vám hlavně budeme přát, abyste svou sbírku léků vyhledávali co nejméně.