Lékárníci jsou proti neprojednanému návrhu o výdeji léků

Praha 5. března (ČTK) – Organizace působící v lékárenské oblasti jsou proti tomu, aby se poslanecký pozměňovací návrh o možnosti zásilkového výdeje léků na předpis řešil ve zrychlené formě a bez diskuse odborníků. Návrh podle nich nepřípustnou formou takzvaného přílepku zásadně mění zákon o léčivech a jeho cílem je v rozporu s dosavadní bezpečnou praxí povolit prodej léků na předpis přes internet. Vyplývá to z prohlášení organizací. Jeden z hlavních předkladatelů pozměňovacího návrhu – poslanec Adam Nacher (ANO), se proti kritice ohradil. Návrh má smysl i vzhledem ke koronavirové pandemii, kdy se od lidí požaduje omezit sociální kontakty, řekl ČTK.

Prohlášení vypracovali zástupci České lékárnické komory, České farmaceutické společnosti ČLS JEP, farmaceutických fakult Univerzity Karlovy a Masarykovy univerzity, Grémia majitelů lékáren, Poskytovatelů lékárenské péče a spolků Vaši lékárníci a Mladí lékárníci.

„Jediným a pravým důvodem pozměňovacího návrhu není zájem o pacienta a jeho zdraví, ale jsou to jen a pouze obchodní zájmy velkých e-shopových hráčů, kterým léky, coby další položka sortimentu a potenciální generátor dalšího zisku, zatím v on-line nabídce chybí,“ tvrdí zástupci lékárníků v prohlášení, které má ČTK k dispozici. Podle nich by schválení návrhu odstranilo osobní kontakt zdravotníka s pacientem a oslabilo zabezpečený a prověřený řetězec výrobce-distributor-lékárna-pacient, který zaručuje bezpečnost, kvalitu a pravost léčiva.

Signatáři prohlášení rovněž soudí, že rozvolnění pravidel pro zacházení s léky by mohlo umožnit manipulaci s léky nekvalifikovanými osobami bez dohledu farmaceuta.

Hlavní předkladatelé pozměňovacího návrhu bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a Nacher ve zdůvodnění poukazují na to, že lékárenství se mění a počet členských států Evropské unie umožňujících zásilkový výdej léčiv vázaných na předpis roste.

Podle Nachera jde v principu o ulehčení pro lidi imobilní či nějakým způsobem handicapované. Zdůraznil, že využívání zásilkového výdeje léků by bylo dobrovolné. Nebrání se ani určitým mezikrokům, například zavedení takového výdeje jen pro osoby s průkazem ZTP či seniory nad 70 let věku. Kritika a útočnost ze strany organizací jej překvapila, považuje za nepřijatelné vyvíjet takovým způsobem tlak na zákonodárce.

Zásilkový výdej bude podle Vojtěcha moci provozovat jen certifikovaná lékárna a celý proces výdeje bude v rukou lékárníka. „Lékárník k odesílanému balíčku přidává pro pacienta informace, které by mu běžně předal při výdeji v lékárně. Kromě toho má lékárník po odeslání zásilky povinnost kontaktovat pacienta telefonicky, probrat s ním užívání léku a odpovědět na jeho otázky. Na dálku se navíc budou vydávat jen ty léky, které nevyžadují speciální zacházení při distribuci,“ uvedl ve vyjádření pro ČTK.

Cílem je ulevit pacientům, zejména se zhoršenou hybností či s vážným onemocněním, a seniorům. „Cílem návrhu je také zvýšit dostupnost léků pacientům bydlících mimo velká centra. Zásilkový výdej není žádné novum, takhle to dnes funguje již v řadě zemí Evropy, například v Německu, Velké Británii, Nizozemí a Norsku,“ doplnil bývalý ministr.

Pozměňovací návrh by se mohl dostat do novely, která se týká léčebného konopí. Má zavést licence pro dodavatele s cílem, aby bylo konopí levnější a dostupnější. Lékaři je navíc budou moci předepisovat i elektronicky. Předloha je nyní před druhým čtením.

Obdobná Nacherova úprava byla ve hře už předloni v červnu, kdy Sněmovna schvalovala novelu o hrazení léčebného konopí ze zdravotního pojištění. Tehdy pozměňovací návrh o zásilkovém prodeji léků na předpis zamítla. Nacher poukazoval na požadavky lidí se zdravotním postižením. V současnosti si lidé mohou nechat poslat jen volně prodejné léky.