Lékárna dostala pokutu 2 mil. Kč za porušení zákona o léčivech

Praha 5. května (ČTK) – Za porušení zákona o léčivech má firma Lékárna AVE, která provozuje pět lékáren na Moravě a ve Slezsku, zaplatit pokutu dva miliony korun. Sankci, která nabyla právní moci v dubnu, jí udělil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Podle mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomové se společnost provinila mimo jiné tím, že v minulosti distribuovala tisíce balení léků na cukrovku, které ale nakoupila pro potřeby lékárny. Vyjádření firmy ČTK shání.

Firma podle SÚKL využila k distribuci zhruba 15.900 balení léku Amaryl, který se používá k léčbě cukrovky druhého typu. Lék přitom odebrala jako lékárna, nikoliv jako distributor. Stejně firma postupovala u asi 60 balení léku Procoralan, který užívají pacienti s angínou pectoris. Další provinění se týkala toho, že firma nepředávala lékovému ústavu úplné a správné údaje o objemu distribuovaných léčivých přípravků. Ústav podle mluvčí rovněž odhalil neshody mezi dokumentací o příjmu a dodávkách léků.

„Jako významná přitěžující okolnost při ukládání pokuty byla hodnocena skutečnost, že účastník řízení již byl v minulosti několikrát pravomocně potrestán za porušení zákona o léčivech,“ uvedla Přinesdomová.

Sankce pro lékárnu je letos zatím druhou nejvyšší pokutou, kterou lékový ústav kvůli porušení zákona o léčivech udělil a která nabyla právní moci. Vyšší pokutu, a to 2,3 milionu korun, dostal distributor léčiv Pharmedex mimo jiné za to, že uváděl na trh nitroděložní tělíska se závadou v jakosti. Ostatní sankce se pohybovaly s řádech desítek až stovek tisíc korun.

Celkem loni nabyly právní moci pokuty vyměřené ústavem za porušení tohoto zákona v celkové výši přes 12 milionů korun.

sdv jw