Lékaři v Plzni a Praze poprvé v ČR zkusili novou metodu léčby refluxe jícnu

Reflux jícnu je porucha trávení, při níž se uvolní svěrače mezi žaludkem a jícnem a žaludeční obsah vnikne zpátky do jícnu. „Refluxní onemocnění jícnu se stává civilizační chorobou, postihuje stále větší množství pacientů, a proto nové možnosti léčby vítáme. Věřím, že tato zkušenost bude pro naše lékaře velkým přínosem a brzy budeme moci metodu Stretta u vybraných pacientů začít aplikovat,“ uvedl ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Reflux jícnu postihuje deset až dvacet procent populace. Základem léčby je úprava životosprávy, cvičení a redukce nadváhy. Součástí je užívání léků potlačující žaludeční kyselost, aby tekutina vracející se ze žaludku do jícnu nepoškozovala jeho sliznici. Až třetině pacientů se ale ani s těmito opatřeními neuleví. Problém se řeší operací, při níž lékaři horní část žaludku otočí kolem jícnu a přišijí, aby se zabránilo zpětnému chodu žaludečního obsahu do jícnu. I když se operace vydaří, její pozitivní efekt trvá průměrně kolem pěti let.

Radiofrekvenční energie

„Léčby refluxu pomocí přístroje Stretta spočívá v podání radiofrekvenční energie do svaloviny dolního jícnového svěrače speciálním přístrojem, který je podobný endoskopu. Na konci má čtyři malé vysunovací hroty, přes které se aplikuje energie do předem přesně určených míst přechodu jícnu a žaludku. Důležité je, že jde o proud o velmi nízké frekvenci, který nevede k poškození tkáně jícnu, ale tato tkáň se v odstupu týdnů až měsíců po proceduře postupně elasticky zpevní,“ popsal Karel Balihar z I. interní kliniky FN Plzeň. Celá procedura trvá asi 40 minut a provádí se v hlubokém uspání anebo v celkové anestezii. Výsledný efekt u většiny pacientů trvá pět až deset let. V případě potřeby lze pak zákrok opakovat.

V USA, odkud přijel školitel českých lékařů, se metoda používá od roku 2002. Není ale vhodná pro všechny pacienty s refluxem jícnu. Je pro lidi, kterým selhala předchozí zvyklá léčba a současně nemají takzvanou skluznou kýlu. „Tuto kýlu má bohužel až třetina pacientů s problematickou refluxní nemocí jícnu a těm lze nabídnout pouze operační řešení,“ dodal Štěpán Suchánek z Ústřední vojenské nemocnice – Vojenské fakultní nemocnice v Praze.