Lékaři v Brně evidují víc žadatelů o změnu pohlaví

Brno 28. listopadu (ČTK) – Případů poruch pohlavní identity a zájem o změnu pohlaví v posledních letech přibývá. Sexuologické oddělení Fakultní nemocnice Brno za loňský rok eviduje 48 poruch pohlavní identity, zatímco v roce 2012 jich bylo 25. Primářka oddělení Petra Sejbalová dnes novinářům řekla, že jen za posledních šest dní se přihlásilo dalších šest lidí. Nárůst žádostí o změnu pohlaví eviduje i celostátní odborná komise, která loni projednávala 125 žádostí, o rok dřív jich bylo o osm méně.

Proces změny pohlaví trvá přes dva roky, obsahuje čtyři fáze jako diagnostika, hormonální terapie, operační zákrok a pooperační péče, která pak trvá celý život.

Letos za devět měsíců zaznamenalo brněnské oddělení 26 případů, z toho deset ve věku do 18 let a 16 u lidí starších 18 let. Podle Sejbalové lze poznat poruchu pohlavní identity už i u dětí před pubertou. S pacientem se ale pracuje, operace je možná až po 18. roku věku, hradí ji pojišťovna. Pozdější kosmetické úpravy, například zvětšení prsou, si pacient už musí platit.

Sejbalová uvedla, že do 18. roku věku je spíš více dívek, které se cítí být chlapcem, s přibývajícím věkem se poměr začíná vyrovnávat. Oddělení má i pacienty starší 50 let. Loni oddělení mělo 48 případů a z toho 11 ve věku do 18 let, předloni pak bylo z celkových 44 pacientů celkem osm nezletilých.

Lékaři neví, co nárůst způsobilo. Podle Sejbalové je vždy větší vlna zájmu po medializaci různých případů a mají na to vliv i sociální sítě. Ředitel nemocnice Roman Kraus si myslí, že v minulosti se lidé styděli transsexualitu přiznat, ale nyní už tomu tak není, obdobné je to podle něj u homosexuality.

Přeměna pohlaví je podle odborníků proces, který trvá několik let. První fází je diagnostický proces, který trvá asi rok. S pacientem pracují sexuologové, psychologové a psychiatři, aby se zjistilo, zda za jeho pocity není například nějaká duševní porucha. Pacienta prohlédnou i gynekologové nebo urologové.

Následuje asi roční hormonální terapie s endokrinology, kteří člověku podávají potřebné látky a hormony. Díky nim například ženám začnou růst vousy, naopak u mužů vedou k úbytku vousů nebo k nárůstu vlasů a podobně. Mění se také chování. Podle lékařů mohou hormonální změnu provázet negativní účinky, proto je nutná spolupráce mezi různými lékařskými obory. Po absolvování těchto dvou fází může člověk podat žádost specializované komisi ministerstva zdravotnictví, která schvaluje finální operaci. Po ní následuje pooperační péče, která trvá do konce života.

Odborná komise pro provádění změny pohlaví transsexuálních pacientů loni v Česku projednala 125 případů, z toho u 48 to byla změna z muže na ženu a v 77 z ženy na muže. Žádostí přibývá, v roce 2012 šlo o 13 případů, přičemž u čtyř žádali muži změnu na ženu a devět žen změnu na muže. Do konce letošního července komise posuzovala 65 žádostí, a to 22 na změnu z muže na ženu a ve 43 případech změnu z ženy na muže. Více žádostí je o přeměnu z ženy na muže. Operaci komise nedoporučuje jen málokdy.