Lékaři: Ordinace se po svátcích naplnily pacienty s trávicími potížemi

Autor: Redakce | Aktuálně | 9. 1. 2024

„Problém je obvykle s těmi, kteří svoji diagnózu znají krátce, a neví tak ještě, co si mohou, nebo spíše nemohou dovolit. Ti pak v lednu plní naše ordinace s potížemi, které by je minuly, kdyby přes Vánoce udrželi doporučený dietní režim,“ uvedl předseda odborné společnosti Ilja Tachecí, který je přednostou II. interní gastroenterologické kliniky Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Pacienti s chronickými nemocemi, jako je celiakie, Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida, jsou podle něj naopak obvykle i přes svátky disciplinovaní, protože mají zkušenosti s tím, co jim případné porušení režimu a životosprávy přinese.

Pokušení podle lékařů ale někdy neodolají pacienti s nemocným žlučníkem nebo vleklými potížemi s játry či slinivkou. „Přestože tuší, že jim pak může být velmi špatně, dopřejí si alkohol či tučná jídla. Část z nich přijde v lednu, někteří bohužel už o svátcích volají záchranku,“ doplnil přednosta II. interní kliniky – gastroenterologické a geriatrické Fakultní nemocnice Olomouc Ondřej Urban.

Kromě tučného jídla a alkoholu je dalším faktorem, který škodí trávicímu traktu, stres. Pro některé osoby i Vánoce jako „svátky klidu“ stresové situace přinášejí. „Kombinace psychického stresu a dietních excesů vede ke zhoršení také funkčních zažívacích potíží. Typickým příkladem je například syndrom dráždivého tračníku projevující se zhoršením bolestí břicha a intenzivními průjmy,“ doplnil Tachecí.

S nemocemi trávicího traktu se v Česku v současnosti léčí miliony lidí. Jen Crohnovu chorobu nebo ulcerózní kolitidu má přes 70.000 osob, přičemž odborníci odhadují, že do roku 2030 toto číslo vzroste až na 80.000. Se syndromem dráždivého tračníku se v tuzemsku potýká dokonce až 1,5 milionu lidí.