Lékaři na Vysočině jsou připravení starat se o děti z Ukrajiny

Za ukrajinské děti nebudou podle Matouškové dostávat lékaři kapitační platbu, tedy úhradu za pacienty. „Rozhodnuto je, že se péče bude proplácet výkonově. Na druhou stranu mají nárok na plnou péči, takže cokoli u těch dětí uděláme, ať už je to komplexní prohlídka, preventivní prohlídka, očkování, léčebná péče, bude to hrazeno zdravotními pojišťovnami. Takže je nebudeme klasicky registrovat, ale zakládat jim zdravotní dokumentaci,“ řekla Matoušková.

 

Zatím se podle ní předpokládá, že do Česka přijde 100.000 ukrajinských dětí. „To je navíc jeden populační ročník dětí, protože ročně se jich okolo 100.000 rodí,“ řekla Matoušková s tím, že příchozích z Ukrajiny může být ještě vyšší. Postarat se o ně bude muset 1800 pediatrů v Česku. Na Vysočině mělo na začátku letošního roku podle dřívějších informací Kraje Vysočina svoji ordinaci 88 dětských lékařů. „Bude to asi těžké, ale pokusíme se pro to udělat maximum. Je nám jasné, že ty děti to prostě potřebují,“ řekla Matoušková.

 

U ukrajinských dětí se podle ní bude kontrolovat očkování. Pokud budou dostupné doklady, veškeré očkování z Ukrajiny se uznává jako platné. „Pokud nebude zdokladované, budeme okamžitě zahajovat očkování proti nemocem, které se očkují u nás – záškrt, tetanus, černý kašel, dětská obrna, žloutenka typu B, haemophilus influenzae typu B a spalničky, zarděnky, příušnice,“ řekla Matoušková. O dostupnost vakcín se podle ní musí postarat stát. Už teď byly u některých látek výpadky.

 

Matoušková má ordinaci v Telči na Jihlavsku, zatím se postarala o pět dětí, nebyly podle ní ve vážném stavu. „Ale trošku se bojím, že ten stres z cesty a celé té situace, že to ještě bude dobíhat v následujících týdnech, že to u nich může vyvřít,“ řekla Matoušková.

 

Lidé začali utíkat z Ukrajiny, když ji na konci února napadlo Rusko. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve čtvrtek uvedl, že počet uprchlíků z Ukrajiny, kteří přišli do Česka, se blíží 200.000. Jihlavské centrum, které zajišťuje registraci uprchlíků v kraji, odbavilo k dnešnímu ránu 4080 lidí, vyplývá z informací Kraje Vysočina.