Lékaři: Když teď investujeme, můžeme na léčbě žloutenky ušetřit

Praha 8. října (ČTK) – Investice do odhalování nemocných žloutenkou typu C a do její nové léčby mohou do budoucna pomoci ušetřit peníze za léčbu cirhózy nebo rakoviny jater včetně transplantací. Odborníci to dnes řekli na tiskové konferenci. Cílem Světové zdravotnické organizace (WHO) je snížit do roku 2030 výskyt nových případů žloutenky C o 90 procent. V Česku je jich každý rok objeveno kolem 1000.

Virus žloutenky C se přenáší krví a infekce nemá zpočátku příznaky, až po letech se projeví nevratné poškození jater. „Léky proti viru hepatitidy C sice nejsou levné, ale je naprosto jasné, že jsou levnější než péče o pacienty, kteří dospějí k cirhóze, rakovině jater či transplantace,“ uvedl vedoucí infekčního oddělení Krajské zdravotní – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý.

Podle odborníků Česko potřebuje národní plán pro eliminaci žloutenky typu C, jaký mají západoevropské země. K dosažení cíle WHO je třeba 90 procent všech infikovaných najít a diagnostikovat a aspoň 80 procent z nich léčit. Odhalit nemoc pomůže vyšetření protilátek v krvi nebo jaterní testy.

Pokud by Česko podle farmakoekonoma Jindřicha Kotrby jako dosud každý rok odhalilo o desetinu nemocných víc, bylo by v roce 2030 léčeno asi 26.000 lidí, nicméně bez léčby by podle odhadů dál zůstávalo asi 54.000 nemocných a bylo by odhaleno asi 200 případů cirhózy, 120 případů rakoviny jater a 38 případů by si vyžádalo transplantaci. Náklady na léčbu spojenou se žloutenkou typu C mezi roky 2019 a 2030 by byly asi 15 miliard, přičemž případů by neubývalo.

Pro dosažení cílů WHO ohledně snížení výskytu žloutenky C by podle propočtů bylo potřeba 27 miliard korun. Léčeno by bylo až 49.000 pacientů a bez léčby by zůstávalo asi 10.000. Případů cirhózy by v roce 2030 zbývalo asi 20, 15 rakoviny a u pacientů se žloutenkou by byly nutné jen čtyři transplantace jater.