Lékaři každý rok odhalí kolem 1000 případů rakoviny vaječníků

Praha 2. května (ČTK) – Lékaři v Česku každý rok odhalí kolem 1000 případů rakoviny vaječníků. Nemocných je asi 19 na 100.000 obyvatel, počet v posledních letech mírně klesá. Úmrtnost na tyto nádory je posledních deset let podobná, kolem 14 na 100.000 obyvatel ročně. Tyto nádory většinou nedaří odhalit včas, řekl na dnešní tiskové konferenci vedoucí lékař Onkogynekologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze David Cibula.

Časné fáze nemoci, kdy je léčba nejúčinnější, jsou bez výrazných příznaků. „Pokud se s tělem děje něco neobvyklého velmi rychle, měla by žena navštívit gynekologa,“ řekl Cibula. Jde například o hubnutí nebo přibývání na váze, ale také nadýmání, říhání, bolest břicha, pálení žáhy nebo časté močení.

Pokud není nádor odhalen včas, šíří se jeho ložiska v dutině břišní podle Cibuly „jako semínka odkvetlé pampelišky“. V břiše pacientek se tvoří tekutina, která tlačí na močový měchýř nebo způsobuje dýchací problémy. Alarmující může být také zvětšení oblasti břicha.

V první fázi je zachyceno 15 procent nádorů, pět let od určení diagnózy přežívá 92 procent pacientek. U všech fází se ale pětileté přežití pohybuje jen mezi 30 a 40 procenty.

Nejvíce ohrožené jsou ženy od 55 do 70 let, rizikem je i rakovina vaječníků či prsu v rodinné anamnéze. U nádoru vaječníků, který představuje asi 15 procent nádorů u žen, stoprocentně nepomáhají ani pravidelné prohlídky u gynekologa. Interval mezi prohlídkami je podle Cibuly příliš dlouhý, přesto jde o nejefektivnější prevenci.

Riziko naopak snižuje dlouhodobé užívání antikoncepce, těhotenství a kojení a chirurgické odstranění vaječníků. „Optimální je mezi 35 a 40 lety, riziko rakoviny vaječníků snižuje o 95 procent,“ dodal.

Lékaři musí ložiska nádoru odstranit chirurgicky, často musí odoperovat i části poškozených orgánů. Po operaci následuje chemoterapie, podle Cibuly se pro zlepšení prognózy používá biologická léčba. Aktuálně se čeká na její druhý typ, který je ve většině evropských zemí už dostupný. V různých fázích testů je i nová imunoterapie. Do dvou let by mohl být dostupný typ založený na úpravě imunitních buněk pacienta tak, aby dokázaly cíleně likvidovat nádorové buňky. Jako vakcína se opakovaně pacientce vpraví do těla. Podle Cibuly lze očekávat, že i po schválení bude léčba velmi drahá, protože je připravovaná pro každého pacienta individuálně.

Ročně si na celém světě vyslechne diagnózu rakoviny vaječníků čtvrt miliardy žen a v jejím důsledku zemře 150.000 nemocných.

van jw