Lékaři FN Olomouc za 25 let provedli přes 1500 transplantací kostní dřeně

„Naše pracoviště vzniklo v roce 1992 pod názvem hematologická klinika. Už od počátku zde byla snaha o založení transplantačního centra, což se podařilo v roce 1997. Tedy rok poté, co došlo ke změně názvu na současnou hemato-onkologickou kliniku. V témže roce jsme byli přijati do evropské rodiny transplantačních center EBMT. Byl to velký milník v historii olomoucké hematologie, do té doby se pacienti od nás vozili na transplantace do Prahy, Brna či Plzně,“ uvedl Papajík.

 

Lékaři hemato-onkologické kliniky FN Olomouc v březnu 1997 provedli první autologní transplantaci krvetvorných buněk, která je založena na převodu vlastní tkáně nemocného. V lednu 2000 následovala transplantace buněk od příbuzného a o čtyři roky později lékaři transplantovali kostní dřeň od cizího dárce. K jubilejnímu číslu 1500 transplantací se propracovali v pátek 28. května 2021.

 

„Transplantační program se samozřejmě nadále vyvíjí s tím, jak postupují moderní způsoby léčby nádorů. Stále však platí, že transplantace je stěžejním a nenahraditelným medicínským postupem u řady diagnóz, jako jsou například akutní leukémie nebo těžké útlumy kostní dřeně,“ uvedl vedoucí transplantační jednotky kliniky Luděk Raida.

 

V ambulanci hemato-onkologické kliniky FN Olomouc loni provedli 25.182 vyšetření, na lůžkových odděleních hospitalizovali 832 nemocných a lékaři provedli 53 transplantací krvetvorných buněk. „Skutečnost, že se náš obor stále dynamicky vyvíjí například v oblasti cílených, genových a buněčných terapií, samozřejmě vnímáme, tento vývoj reflektujeme a nové metody léčby průběžně zavádíme,“ dodal Papajík.