Lékaři chirurgie FNO píší kvůli situaci na pracovišti premiérovi

Ostrava 23. dubna (ČTK) – Lékaři Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava se kvůli situaci na klinice obrátili na premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Kritizují působení Evžena Machytky pověřeného řízením nemocnice a lékaře Pavla Zonči, který se po Machytkově příchodu vrátil na Chirurgickou kliniku. Lékaři v dopise, který má ČTK k dispozici, poukazují na provázanost obou lékařů. Situaci na Chirurgické klinice označili za stále vyhrocenější. Zonča ČTK řekl, že vyjádření považuje za další součást cílené a plánované kampaně, která má poškodit také jeho reputaci.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v únoru odvolal tehdejšího ředitele Svatopluka Němečka a Machytka přišel na jeho místo. S jeho příchodem se na Chirurgickou kliniku vrátil její někdejší přednosta Zonča. Kliniku tehdy za ne zcela jasných okolností opustil tehdejší přednosta Igor Penka. Podle lékařů ho k tomu donutili právě Machytka se Zončou. Na problematickou situaci na klinice opakovaně poukazují i odbory, které upozorňovaly, že se zhoršila mezioborová spolupráce.

Lékaři tvrdí, že náhlý a nečekaný odchod Penky způsobil pobouření a neklid, který na pracovišti trvá. Stěžují si, že Zonča byl sice přijat jako sekundář, přesto vystupuje a jedná jako přednosta kliniky.

„V situaci, která je stále vyhrocenější, v osobních jednáních zejména s mladšími kolegy používá různé formy nátlaku. Tímto dochází na chirurgické klinice k devastaci mezilidských vztahů. To je nepřijatelné, protože zejména chirurgie klinického pracoviště nejvyššího typu je z podstaty věci prací týmovou, nutně založenou na dobrých vztazích a důvěře,“ uvedli lékaři. Premiéra žádají o setkání a možnost osobního vysvětlení situace. Babiš s dalšími členy vlády bude v příštích dnech v regionu, návštěva Fakultní nemocnice Ostrava ale v oficiálním programu není.

Zonča v reakci na dopis uvedl, že vyjádření podepsalo šest lékařů a na klinice jich podle něj pracuje 26. Dodal, že dopis obsahuje účelové lži, jejichž pravděpodobným cílem je zabránit jmenování Machytky ředitelem nemocnice. Zároveň ČTK poskytl své hodnocení současným vedením kliniky z letošního března, kde je mimo jiné popsán jako erudovaný chirurg, přátelský, nekonfliktní a vždy připravený pomoci pacientům i kolegům.

V pátek se konalo výběrové řízení na nového ředitele nemocnice. Podle oficiálně nepotvrzených informací ČTK se shodným počtem hlasů uspěli dva kandidáti – Machytka a lékař Jiří Havrlant, kterého podporuje Lékařská fakulta Ostravské univerzity. Právě Zonča v minulosti působil i jako děkan Lékařské fakulty. Z funkce byl ale na podzim 2016 prý za dramatických okolností odvolán a s univerzitou je ve sporu.

mtk sd