Lékaři bez hranic upozornili na zapomenuté nemoci

Praha 20. června (ČTK) – Česká pobočka Lékařů bez hranic přispěla v roce 2016 na humanitární projekty částkou 71 milionů korun, což je nejvíce za celou dobu jejího fungování. Do 46 misí v 21 zemích vyslala 35 českých a slovenských lékařů, sester a dalších profesí. Na tiskové konferenci k prezentaci výroční zprávy to dnes řekl ředitel české kanceláře Pavel Gruber. Lékaři bez hranic také upozornili na „zapomenuté nemoci“, s nimiž se jejich pacienti v krizových oblastech potýkají, ale chybí na ně léky.

„Tuberkulóza je jedním z hlavních problémů. Ročně na ni zemře 1,8 milionu lidí, to je více než v případě malárie nebo HIV,“ uvedla lékařka Veronika Polcová, která se účastnila misí v Ugandě, Svazijsku nebo Kambodže. „Musíme používat hodně staré léky, které jsou pro nás lékaře velkou výzvou, protože mají hodně nežádoucích účinků,“ dodala. Pacienti pak podle ní mohou utrpět třeba ztrátu sluchu, zraku nebo i psychické potíže.

Dalšími opomíjenými nemocemi jsou například spavá nemoc, viscerální leishmanióza nebo ebola. Gruber poznamenal, že vývoj nových, šetrnějších a účinnějších léků je obtížný a nákladný. „Společně s dalšími institucemi jsme založili organizaci, která vyvíjí nové léky a už jich několik vyvinula,“ uvedl Gruber. „Víme, jak je drahé a komplikované nový lék vyvinout,“ podotkl. Proces vývoje i následné distribuce léků je podle něj velmi zdlouhavý a naráží na administrativní překážky i ekonomické zájmy farmaceutických firem. „Lidé, kterým pomáháme, nejsou klienti pro farmaceutický průmysl,“ poznamenal.

Čeští Lékaři bez hranic v roce 2016 poskytli peníze, které pochází výhradně od soukromých dárců, na projekty v Iráku, Jemenu, Libanonu, Barmě, Nigérii, Sýrii nebo Súdánu. Výjimečné bylo podle Grubera zapojení českých dárců do sbírky na pomoc v Nigérii. „Zaskočilo nás, že na pomoc státu, který kvůli válce zasáhla humanitární krize, o které se tady moc nemluví, se vybraly více než tři miliony korun,“ uvedl Gruber.

Projekty lékařů bez hranic se soustředí například na pomoc podvyživeným dětem, lékaři poskytují psychologickou péči obětem války, pomáhají v uprchlických táborech, léčí také pacienty s AIDS/HIV nebo malárií.

Česká kancelář Lékařů bez hranic oslavila v říjnu 2016 deset let existence. Na mise po celém světě vyjelo více než 120 lidí. Mnozí ze spolupracovníků vyjíždějí na mise opakovaně. Kromě toho, že pomáhají v krizových zónách, se Lékaři bez hranic snaží také přinášet informace o situaci lidí v nouzi.

afr snm