Lékař: Resuscitace, i když není třeba, málokdy způsobí újmu

Praha 28. srpna (ČTK) – Laická resuscitace člověka, který nemá srdeční zástavu, málokdy způsobí vážnější zdravotní újmu. Lidé by se proto neměli bát pomoc poskytnout. Řekl to na dnešní tiskové konferenci České lékárnické komory ke Světovému dni první pomoci lékař Jiří Pokorný, který se specializuje na urgentní medicínu a školení první pomoci. Každoročně záchranáři resuscitují téměř 8000 lidí, zásadní je ovšem pomoc laiků před jejich příjezdem.

U člověka s podezřením na zástavu srdce je podle odborníků důležité zjistit, jestli dýchá. Dýchací cesty zprůchodní zaklonění hlavy a zvednutí brady. „Asi 40 procent lidí má při zástavě takzvaný gasping, hlasitě a lapavě se snaží nadechnout. Postupně ale pokusy slábnou,“ dodal Pokorný. Je proto třeba resuscitovat, tedy začít člověku ležícímu na zádech nataženýma rukama stlačovat hrudník asi pět centimetrů hluboko s frekvencí 100 až 120 stlačení za minutu. Pokračovat je třeba až do příjezdu sanitky, což je v ČR v průměru 11 minut.

Častěji než se srdeční zástavou se lidé setkávají s drobnými poraněními jako jsou puchýře, odřeniny nebo řezné rány. Lékárníci doporučují mít doma či na dovolené příruční lékárničku zejména s dezinfekcí a obvazovým materiálem. „I z malého poranění, škrábnutí či oděrky může vzniknout infikovaná těžko se hojící rána. Je potřeba správně ošetřit každou ránu,“ řekl viceprezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

Pomáhající člověk by podle Pokorného měl myslet na vlastní bezpečí. Pomoc cizímu, zvlášť pokud krvácí, nedoporučuje bez rukavic. Připomněl také, že pokud jemu samému nehrozí smrt nebo vážné poškození zdraví, má zachránce povinnost poskytnout pomoc danou zákonem. „Pokud má dotyčný alespoň základní teoretické znalosti, není poskytnutí první pomoci příliš složité,“ dodal. Při volání na zdravotnickou záchrannou službu navíc operátorka volajícího instruuje.

Od 9. do 15. září si mohou zájemci v lékárnách osvojit základy první pomoci. Dostanou také informační materiály s postupy. Na webu Nebojte se zachránit život najdou také návody na další situace, například otravu houbami nebo popáleniny elektrickým proudem.