Legalizace marihuany prý může omezit případy předávkování

New York 2. dubna (ČTK) – Legalizace marihuany může pomoci řešit problém drogové závislosti a může snížit počet smrtelných případů předávkování. Podle agentury AP to naznačují dva průzkumy publikované dnes v odborném časopisu JAMA Internal Medicine. Jiní vědci ale varují, že legalizace měkkých drog může drogovou epidemii v USA zhoršit.

Nové studie se podle AP přímo nezabývají vlivem legalizace marihuany na zneužívání drog. Dokazují ale údajně, že legalizace může omezit předepisování opiátů, jejichž nadměrné užívání je považováno za klíčový faktor drogové epidemie.

Z jedné studie vyplývá, že v amerických státech, kde bylo povoleno užívání marihuany k léčebným účelům, se množství předpisovaných opiátů tlumících bolest snížilo o šest procent. V těch státech, kde bylo navíc povoleno používat marihuanu k „rekreačním“ účelům, byl zaznamenán pokles počtu předpisů o dalších šest procent.

Podle kritiků studie nepotvrzuje, že lidé nežádali o předpis na opiáty skutečně proto, že měli místo nich přístup k marihuaně. Druhá studie navíc zkoumala jen vzorek osob starších 65 let a neprokázala, že se zjištěné poznatky vztahují na celou populaci. Pro zjištění hodnověrných výsledků proto odborníci podle AP doporučují další výzkum.

jas hej