Léčebné konopí od Elkoplastu by mohlo být v prvním pololetí 2018

Praha 3. září (ČTK) – Léčebné konopí od firmy Elkoplast Slušovice, která získala zakázku na jeho pěstování, by podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) mohlo být v lékárnách v prvním pololetí příštího roku. Na dotaz ČTK to sdělila mluvčí ústavu Lucie Přinesdomová. Cena za gram by se bez marže lékáren mohla pohybovat kolem 165 korun. V současné době je v lékárnách konopí z Nizozemska za přibližně 300 korun za gram.

Při odhadech SÚKL vychází ze zkušeností z minulé dodávky, firma už v minulosti dodala do lékáren přes 11 kilogramů konopí. „Konečná cena pro pacienta pak může být v různých lékárnách rozdílná. Z poslední zkušenosti však víme, že se lékárny snažily konopí pro léčebné použití pacientům nabízet za co možná nejnižší cenu,“ vysvětlila Přinesdomová.

Elkoplast podle smlouvy dodá gram za 139 korun, v předchozí smlouvě byla cena 68 korun. Náklady na distribuci a skladování byly 9,75 korun za gram. Do ceny se promítne i obchodní přirážka konkrétní lékárny a desetiprocentní daň.

Od roku 2015 doposud bylo v lékárnách vydáno více než 4600 gramů konopí pro léčebné použití. Lékový ústav od Elkoplastu odebral asi 11 kilogramů, další dodávku ale odmítl kvůli nedoložené kvalitě. Od února do května tak dodávky chyběly. Od května letošního roku lékárny vydali necelých 398 gramů konopí z Nizozemska.

Konopí je v Česku dostupné jen na elektronický recept s omezením. Léčbu povoluje zákon na zmírnění obtíží pacientů s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS. Pacienti si léčebné konopí plně hradí sami, koupit mohou až 30 gramů za měsíc. Podle některých ale takové dávky na potlačení bolesti nestačí.

Léčivo mohou předepisovat onkologové, neurologové, odborníci z oboru paliativní medicíny a léčby bolesti, revmatologové, ortopedi, infekcionisti, internisté, oční a kožní lékaři, geriatři a psychiatři. Povolení má asi 20 lékařů, musí vystavit elektronický recept a mají omezený i maximální hmotnost konopí na měsíc. Vydávat konopí může přibližně stejný počet lékáren.

Porovnání výdejů léčebného konopí

Rok – původ konopí:Cena za gramKvětenČervenČervenec
2016 – českéasi 100 Kč422,5218214
2017 – nizozemskéasi 300 Kč15206156,76

zdroj: SÚKL

van abz