Léčba pacientů s melanomem stojí ročně stamiliony korun, nádorům jde předejít

Náklady na léčbu melanomu podle přednosty Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petra Arenbergera stále rostou. V roce 2015 se léčilo 14.800 klientů největší Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) za necelých 258 milionů korun. Za šest let pak pacientů přibylo o méně než 550, náklady ale vzrostly na 537 milionů Kč, což je více než dvojnásobek. Dokonce třikrát vyšší je částka za stejné období u druhé největší Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

 

Lékaři přitom upozorňují, že při správné prevenci je možné se vzniku rakoviny kůže úplně vyhnout. Při pobytu na slunci je podle Arenbergera používat opalovací krém s UV faktorem, důležité jsou také preventivní prohlídky u lékaře dermatologa, který může i odstranit kožní znaménka. U tří čtvrtin pacientů je vyříznutí znaménka dostatečnou léčbou. U 13 procent pacientů je ale rakovina odhalená v pozdním stadiu, které je špatně léčitelné.

 

Každý rok je odhaleno kolem 3500 nových případů a 400 lidí nemoci podlehne. V roce 2020, v prvním roce epidemie covidu-19, poklesl počet preventivních vyšetření o čtvrtinu. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek uvedl, že bylo odhaleno o 400 nových nádorů méně než v předcovidovém roce 2019.

 

Podle údajů Svazu zdravotních pojišťoven, který sdružuje všechny menší pojišťovny kromě VZP, už v roce 2021 počty znovu začaly růst. V roce 2019 se nechalo vyšetřit 24.000 z 4,7 milionu klientů těchto šesti pojišťoven, předloni 23.500 a loni přes 27.500. Prevence melanomu tak pojišťovny sdružené ve svazu stála více než 41 milionů korun.

 

„Vyšetření kožních znamének dermatoskopem a následná histologie je buď zcela hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění, pokud byl pacient odeslán lékařem s podezřelým nálezem na kůži, nebo je lze absolvovat i preventivně jako samoplátce,“ uvedl v tiskové zprávě svazu jeho výkonný ředitel Martin Balada. Samoplátcům pak pojišťovny vyšetření platí na žádost zpětně z fondu prevence.

 

Příznakem rakoviny kůže je vznik nových nebo změna stávajících mateřských znamének. Rizikem je i spálení kůže při opalování, například opakované spálení v dětském věku se může projevit až v dospělosti.

 

V pondělí 16. května a v úterý 17. května se do centra Prahy opět vrátí preventivní akce Stan proti melanomu, kam mohou lidé přijít na vyšetření bez objednání. O týden později 23. května bude stan v Brně a 24. května v Ostravě. Lidé se budou moci od 2. května také zaregistrovat do dermatologických ambulancí na vyšetření 25. května při Evropském dni melanomu.