Le Figaro: Existuje chorobná závislost na čokoládě?

Paříž 10. listopadu (ČTK/Le Figaro) – Je čokoláda stejně návyková jako drogy? Proces, který se při jejich konzumaci odehrává v mozku, je v každém případě identický. Jak drogy, tak čokoláda totiž v lidském mozku aktivují všechna centra odměny. „Čokoláda přispívá k uvolňování hormonu dopamin, který hraje roli při závislosti na nějaké látce,“ říká lékař a nutriční poradce Franck Senninger, jehož cituje francouzský deník Le Figaro.

Můžeme ale považovat závislost na čokoládě za stejně silnou jako závislost na nějaké droze? „Někteří lidé mají špatnou náladu, když nemají svou denní dávku čokolády, ale to je vše. Jestliže je pocit chybějící dávky čokolády velmi silný, jde nepochybně o mnohem závažnější poruchu v příjmu potravy,“ prohlašuje Senninger.

A pokud jde o údajné afrodiziakální účinky, čokoláda bohužel rozhodně váš sexuální život neobohatí. Tento mýtus má počátek v přítomnosti fenylethylaminu v čokoládě. „Tento hormon se sice vylučuje při orgasmu, ale nevyvolává jej,“ upozorňuje lékař.

Čokoláda je však pro naše zdraví zlatým dolem. Obsahuje vitaminy B1 a B2, polyfenoly, hořčík, fosfor a flavonoidy. V kakau je obsaženo více než 800 různých látek. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) v roce 2012 vydal příznivý posudek ohledně pozitivního působení čokolády proti kardiovaskulárním nemocem. Četné vědecké studie ukázaly, že čokoláda má příznivý vliv na naše poznávací schopnosti.

Čokoláda rovněž kladně působí na naši paměť, je účinná proti arteriální hypertenzi či zánětům. Jedna švédská studie prokázala, že týdenní konzumace 50 gramů čokolády u žen o 15 procent snižuje riziko mozkové příhody.

Jiné výzkumy ukázaly, že pravidelná, ne však přílišná, konzumace čokolády snižuje riziko obezity. Její antioxidanty totiž regulují ukládání tuku a kompenzují kalorie, které s ní sníme. Musíme však dávat pozor na „zneužívání“ čokolády. Tato pochoutka totiž často neobsahuje jen kakao, ale i tuk a cukr. Proto se doporučuje jíst raději černou čokoládu, v níž je více než 70 procent kakaa. Podle nedávné americké studie přispívá flavanol obsažený v kakau ke zpomalení přirozeného ubývání paměti spojeného s věkem.

Začněte mluvit se „závislým“ na čokoládě o jeho oblíbené potravině, a on vám odpoví, že si právě koupil několik tabulek svého antidepresiva. Čokoláda uvolňuje, zlepšuje náladu a stimuluje paměť. Stejně jako lékárníci v 18. století jsou milovníci čokolády přesvědčeni o jejich zdravotních účincích, které se teď experti snaží vědecky dokázat. A důkazů je dost, zejména pokud jde o kardiovaskulární choroby.

Podle jedné německé studie prováděné osm let na 20.000 lidí snižuje každodenní konzumace omezeného množství čokolády (7,4 gramu denně) o 48 procent riziko mrtvice a o 27 procent riziko infarktu. Účinek je ještě výraznější při denní konzumaci deseti až dvaceti gramů. „Tyto výsledky jsou zjevně spojeny s nízkou arteriální tenzí u milovníků čokolády. Je to velmi zajímavé, protože i mírné snížení arteriální tenze snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí,“ soudí profesor André Vacheron z francouzské Lékařské akademie.

Jiné výzkumy ukazují, že indiáni kmene Guna, kteří žijí v Panamě, vděčí za svou nízkou arteriální tenzi a nízkou úmrtnost na nemoci srdce a rakovinu svým kakaovým nápojům.

pel spr