Laryngitida – dětská nemoc, která může postihnout i dospělé

Autor: redakce | Prevence a léčba |

Laryngitida je onemocnění, které rodiče svými příznaky často vyděsí. U dětí jde ale o celkem běžnou nemoc, která ve většině případů nemá vážné dopady. Jak laryngitidu u dětí léčit a předcházet jejímu vzniku?

Co je laryngitida?

Označení laryngitida vzniklo z latinského slova laryng a znamená zánět hrtanu. Mezi funkce hrtanu patří tvorba hlasu, dýchání, kašel či polykání a s tím souvisí také příznaky, které nemocného doprovázejí. V případě zánětu hrtanu, tedy laryngitidy, jsou tyto funkce narušené a objevují se následující problémy.

Příznaky zánětu

Mezi typické příznaky tohoto onemocnění patří štěkavý kašel, sípánípotíže s dýcháním. Tyto symptomy se nejčastěji objeví v noci, a to bez předchozího varování. Dítě může ještě před ulehnutím do postele vypadat naprosto zdravé. V noci se pak probouzí s pocitem, že se mu špatně dýchá, což způsobuje otok průdušky a hrtanu.

Laryngitida u dospělých

Ačkoliv se ve většině případech jedná o dětské onemocnění, může laryngitida postihnout i dospělého člověka. Jeho průběh je ale výrazně mírnější. To je zapříčiněno tím, že u dospělého člověka dochází při otoku průdušky a hrtanu ke zúžení prostoru pouze o 20 %, zatímco u dětí je to až o 70 %.

První pomoc

Když dítě postihne záchvat laryngitidy, je potřeba co nejrychleji zareagovat, aby se mu ulevilo. V první řadě ho zabalte do deky, aby zůstalo v teple, a přemístěte ho na čerstvý chladný vzduch. V zimě postačí otevřené okno, pokud je venku teplo, posaďte se k otevřenému mrazáku. Chladný vzduch zmírní projevy otoku. Následně dítěti připravte studený obklad na krk. Důležité je také udržet dítě co nejvíce v klidu a vyvarovat ho pláči, který ještě zhoršuje dýchací potíže.

Pokud se stav dítěte nezlepšuje nebo si nevíte rady, vždy se raději obraťte na lékaře, případně rychlou záchrannou pomoc a postupujte podle jejich instrukcí.

Léčba

Jelikož se jedná o virové onemocnění, laryngitida se nikdy neléčí pomocí antibiotik. Prospěšné v tomto případě nejsou ani žádné léky či sirupy na kašel. Se zklidněním kašle můžou částečně pomoci pouze antihistaminika. Pokud se k běžným projevům přidá i horečka, jsou samozřejmě vhodné běžné léky ze skupiny NSAID. V případě opakovaných záchvatů pediatr předepisuje čípky s kortikoidy, které rychle zabírají na otok hrtanu. Je ale třeba je podávat s rozvahou teprve ve chvíli, kdy je to opravdu nutné.

Lze laryngitidě předcházet?

Vzhledem k tomu, že je laryngitida virové onemocnění, dá se jí jen těžko předcházet. Pokud ale dochází k častějším záchvatů, existuje pár způsobů, jak snížit jejich riziko.

  • Pravidelně větrejte místnosti, kde dítě přebývá a snažte se v nich zvlhčovat vzduch.
  • Buďte s dítětem co nejčastěji venku na čerstvém vzduchu.
  • Omezte kouření v přítomnosti dítěte.
  • Udržujte pořádek v jeho pokoji – důležitý je pravidelný úklid prachu a péče o věci, ve kterých se často drží (plyšáci, deky atd.). Odstraňte z pokoje také koberec, ve kterém se prach udržuje a často vysávejte.