Láká vás jaro k běhu nebo rybaření? Pozor na klouby!

Hezké počasí láká po zimě ven a lidé si často neuvědomují, že náhlá přemíra pohybu může škodit jejich kloubům. Opatrní by měli být například při populárním běhu. Pobolívání kolene nebo kyčle totiž může mít i závažné následky. Někdy jde o první příznak artrózy, která je nejčastějším kloubním onemocněním a může skončit až nepohyblivostí pacienta. Krajním řešením je pak implantace umělého kloubu, přičemž tuto operaci ročně prodělá více než 10 000 Čechů. Není ale nutné nechat zajít problémy tak daleko. Proto přinášíme přehled tipů, na co si dát v souvislosti s klouby na jaře a v létě pozor.

Hubnete do plavek? Sportujte s mírou

 

Lidé odloží zimní kabáty, a náhle si řada z nich uvědomí, že pokud se chtějí v létě předvést na pláži v plavkách, musejí rychle začít něco dělat. Bohužel, někteří se do sportu vrhnou s takovou vervou, že si spíše ublíží. Masivní zátěž totiž opotřebovává kloubní chrupavku. Jde o tkáň, kterou jsou pokryty konce kostí, které se v kloubech spojují. Chrupavka funguje na principu houby. Při pohybu kloubu se mírně stlačí a pryč se tak dostanou zplodiny látkové výměny. Při uvolnění pak chrupavka nasaje výživné látky. Pokud je však zátěž kladená na chrupavku větší než její regenerační schopnost, případně když se regenerace z nějakého důvodu zhorší, dochází ke ztenčení a porušení vrstvy chrupavky. Nebezpečí je o to větší, pokud lidé celou zimu strávili doma na gauči. Proto není vhodné začínat hned během na 10 kilometrů, který může klouby příliš zatížit. Než se tělo dostane do formy, je vhodné volit například indiánský běh, kdy člověk běh prokládá úseky svižné chůze. Při potížích, ale i preventivně, je vhodné klouby posilovat speciální výživou. „Dříve se používaly přípravky s obsahem metylsulfonylmetanu, který dobře tišil bolesti. Nevýhodou bylo, že působil pouze na symptomy. Lepším řešením jsou doplňky s hydrolyzátem kolagenu, chondroitin sulfátem či glukosamin sulfátem, které léčí skutečnou příčinu. Zvyšuje se pevnost chrupavek a urychluje výstavba poškozených tkání,“ vysvětlil chirurg MUDr. Milan Čarvaš, odborný konzultant LR Health & Beauty, která vyrábí unikátní přípravek Aloe Vera Freedom s kolagenem na podporu kloubů. Někdo by si mohl říct, že než aby riskoval přetížení, raději se nebude hýbat vůbec. To však také není dobré řešení, klouby jsou k pohybu přirozeně uzpůsobené a při nečinnosti se jejich pohyblivost snižuje.

 

Pozor na běh na asfaltu

 

Venku je déle světlo a spousta rekreačních sportovců si proto ráda vyjde ven zaběhat ještě ráno před prací, případně večer po návratu domů. Pohybují se na čerstvém vzduchu, vstřebávají sluneční paprsky a ještě ušetří za vstupné do posilovny. Není to však bez rizika, pozor by si měli dát zejména na kolenní klouby, které patří k nejvíce namáhaným v celém těle. Pokud to jde, je vždy lepší volit lesní a nezpevněné cesty. Asfaltové chodníky ve městě nejsou příliš vhodné, protože náraz je o to tvrdší. Zatížení na 1 centimetr čtvereční je až několik set kilogramů. Pokud však lidé nemají na výběr, rozhodně by měli vyrážet ve speciálních běžeckých botách. Oproti běžným teniskám více tlumí nárazy a pomáhají tak chránit klouby. Výrobce vždy uvádí, kolik kilometrů je v botách možné odběhat. I když se po uplynutí této doby zdají boty na první pohled v pořádku, je vhodné nahradit je novými. Opotřebení mezipodešve, která má zásadní vliv na tlumicí funkci, nebývá vidět. Odborníci z americké Tulane University výzkumem potvrdili, že po uběhnutí 80 kilometrů kleslo tlumení o 25 %. Poté, co stroj nasimuloval uběhnutých 800 kilometrů, zůstalo botě jen 40% tlumicí funkce.

 

Dobře se oblečte, prochladnutí kloubům nedělá dobře

 

Někteří rybáři se už zjara nemohou dočkat, až zase vyrazí na své oblíbené místo u rybníka a zkusí štěstí s udicí. V této době loví zejména cejny, plotice, kapry a karasy. Měli by se však dobře obléct, protože místo s rybou k obědu by mohli odejít se zdravotními potížemi. Od vody často táhne vlhkost a rybáři prosedí i dlouhé hodiny bez pohybu. Vedle případné rýmy a nachlazení jim tak hrozí též problémy s klouby. Navíc na jaře bývá často aprílové počasí a i několikrát za den se vyskytnou krátké přeháňky. Právě ve chvíli, kdy jsou klouby prochladlé a provlhlé, se může objevit bolest. Lidé by tyto příznaky neměli podceňovat, obvykle jde o první signál, že s klouby není něco v pořádku. V tomto raném stádiu se dá trvalému poškození zabránit vhodnou kloubní výživou. Další prevencí je nosit vhodné oblečení a udržet tak klouby v teple.

 

Bolí vás kyčelní kloub? Může jít o artrózu

 

To, že vás najednou začnou bolet všechny klouby, nemusí znamenat, že je tělo pouze ztuhlé po zimě. Často jde o příznak mnohem vážnějšího problému, kterým je artróza. Nemoc může být dědičná, ale způsobuje ji i cukrovka nebo nadměrné zatěžování kloubů způsobené například obezitou. Pokud mají lidé podezření na artrózu, měli by co nejdříve zajít za svým lékařem. Zpočátku se chrupavka kvůli nižšímu obsahu glykosaminoglykanů stává méně pružnou a tvoří se v ní štěrbiny. Úlomky chrupavky následně poškozují vazy a později se vytvoří kostěné výrůstky. Pohyb je proto velice bolestivý. Jde o nejčastější kloubní onemocnění, které postihuje až 50 % lidí nad 70 let. „Nemoc nejvíce postihuje velké klouby jako například kyčel. Pokud nemoc už příliš pokročila, lékaři přikračují k operaci a k nahrazení kloubu umělým. Tyto operace jsou tak časté, že v březnu 2015 dokonce stát vytvořil Národní registr kloubních náhrad,“ poznamenal MUDr. Milan Čarvas ze společnosti LR Health & Beauty, která vyrábí kloubní výživu.

 


O LR Health & Beauty Systems

Firma LR Health & Beauty Systems GmbH letos slaví již 30. výročí od svého vzniku. Byla založena v roce 1985 v německém Ahlenu, kde je soustředěna převážná část výroby vysoce kvalitních produktů. Její česká pobočka v Ostravě funguje od roku 1993, od roku 1997 pod ni spadá také slovenský trh. Od svého založení se LR Health & Beauty stala jedním z předních světových dodavatelů prémiových potravinových doplňků a kosmetických produktů v oblasti přímého prodeje. V současné době komplexní sortiment LR Health & Beauty nabízí doplňky stravy, produkty pro osobní péči a dekorativní kosmetiku. Specializuje se na výrobky z aloe vera, které tvoří jeden z hlavních segmentů společnosti. Díky tomu je dnes jedním z největších světových výrobců aloe vera produktů. K dnešnímu dni má LR Health & Beauty více než 300 000 registrovaných nezávislých obchodních partnerů ve 30 zemích světa a prosperuje především díky nekompromisnímu německému standardu kvality, jasné vizi, hodnotám a jedinečným faktorům úspěchu.

Kontakt

Jana Kačmárová

PR & Media Manager

LESENSKY.CZ s.r.o.

mobil.: +420 774 053 757

e-mail: skrivankova@lesensky.cz