La Repubblica: Vitamíny prospívají nejen zdraví, ale i pleti

Řím 20. dubna (ČTK/La Repubblica) – Zelený čaj, kurkuma, červené ovoce, sušené ovoce, semínka, zvláště ta lněná, celozrnné potraviny a hořká čokoláda… To je sedm hlavních potravin, které kromě toho, že prospívají našemu zdraví, mohou přispět i ke kráse naší pleti. Mohou jí dodávat mladší vzhled díky antioxidačním účinkům, píše italský deník La Repubblica.

Obecně platí, že pleti dělá dobře výživa chudá na jídla, která mohou vyvolávat záněty, ale bohatá na vitamíny a antioxidanty, s minimem rafinovaných sacharidů, mléčných výrobků a uzenin.

„Tmavá čokoláda je bohatá na polyfenoly, působí jako antioxidant a proti volným radikálům. Nachází se také v prášku, s nímž se mohou péci sladkosti s celozrnnou moukou, vejci a přírodním cukrem,“ uvádí expertka na dermatologii a kosmetiku Maria Teresa Vivianová.

Celozrnný chléb či celozrnné těstoviny obsahují vitamín E. Zelený čaj je zase bohatý na polyfenoly, zvláště na epigalokatechin galát, který působí proti nádorům a zánětům. Má příznivý vliv na oběh krve ve vlásečnicích a může být používán k přirozenému rozjasnění okolí očí díky působení vitamínu K. Kurkuma má protizánětlivý účinek.

„Je tu však problém: vitamín K je špatně vstřebatelný, je rozpustný v tucích. Proto je vhodné doplňovat jej například olivovým olejem, avokádem či lososem. Aktivuje se s pomocí teplých jídel, jako je zeleninová polévka nebo vejce,“ uvádí Vivianová.

Konečně pleť potřebuje různou kúru v závislosti na věku. U mladých lidí, kteří mívají akné, je lépe se vyhnout rafinovaným sacharidům, omezit spotřebu mléčných výrobků, nekonzumovat potravinové doplňky určené pro sport a energetické nápoje.

V dospělém věku je ideální strava bohatá na vitamín E. Je vhodné konzumovat mandle, avokádo a špenát. Příhodný je také vitamín C, který nalezneme především v kiwi, jahodách, jablcích a paprikách. Vynikající jsou rovněž omega 3 mastné kyseliny obsažené v rybách a karotenoidy, na něž jsou bohaté mrkev, dýně a meruňky, a také antioxidant lykopen, obsažený v rajčatech či červených grapefruitech. Tyto potraviny stimulují tvorbu kolagenu. Zralou pleť vystavenou slunci chrání lutein a zeaxanthin, které zabraňují vzniku stařeckých skvrn. Nacházejí se v kiwi, vejcích, špenátu a cuketách.

pel hej