La Repubblica: Jak co nejlépe využít vitaminy a vlákninu

Řím 27. dubna (ČTK/La Repubblica) – Ovoce a zelenina v tekuté podobě, ve formě nejrůznějších nápojů, jsou ideálním řešením pro získání vitaminů a minerálních solí, zejména pro ty, kdo je obvykle během jídla nekonzumují. Nápoje z ovoce a zeleniny si však nejsou rovny: máme extrakty, odstředěné nápoje nebo smoothies. Všechny se připravují s využitím čerstvého ovoce a zeleniny a jsou ideálním způsobem, jak získat vitaminy a výživné látky, píše italský deník La Repubblica.

Je tomu skutečně tak? Nebo stres, jemuž jsou tyto potraviny vystaveny, je připravuje o jejich výživnou hodnotu? Podle nejnovějších údajů loni skončilo na talířích Italů devět miliard kilogramů ovoce a zeleniny, což je tříprocentní nárůst proti předešlému roku. Snaha jíst zdravé potraviny je tendencí, která se projevuje hlavně mezi mladými lidmi. Ti je konzumují i v podobě smoothies, koktejlů, extraktů a odstředěných šťáv, v barech či doma. To je možné díky masovému rozšíření malých domácích elektrospotřebičů.

„Ovoce a zelenina jsou významnou složkou zdravé výživy,“ uvádí docentka Manon Khazraiová z Univerzity biologického lékařství v Římě. „Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje jíst nejméně 400 gramů denně. Klinické studie ukázaly inverzní vztah mezi konzumací ovoce a zeleniny a rizikem kardiovaskulárních chorob, vysokým krevním tlakem, cukrovkou druhého typu, nadváhou a některými druhy rakoviny. Toto působení je možné díky vitaminům, minerálům, polyfenolům a především díky antioxidantům a vláknině, které obsahují,“ vysvětluje.

Výsledek je stejný: sklenka nápoje z ovoce a zeleniny může být totéž, jako když je sníme. Metody jsou však různé. V mixéru či kuchyňském robotu připravíme chutná smoothies, která na rozdíl od extraktů a odstředěných šťáv mají vysoký obsah vlákniny. Extrakty se připravují lisováním za nízké teploty. Velkou výhodou proti odstředěným šťávám je to, že se zachová velká část zdravých látek ovoce a zeleniny a příjemná chuť. Pomocí odšťavňovače se nám podaří získat šťávu i z ingrediencí, které nejde vylisovat, jako jsou hrušky, mrkev či celer. Jsou více koncentrované a výživnější než koktejly.

Co je nejlepší? „Většina lidí považuje odšťavňovač za nejlepší, protože pracuje za studena a s pomalou rychlostí. Tím, že nevyrábí teplo, dochází k nízké oxidaci, takže by měl i méně znehodnocovat výživnou vlastnost potravin. Na druhé straně odstředivka umožňuje zachovat vlákninu,“ říká docentka Khazraiová.

Lisováním ovoce a zeleniny se však ztrácí část vlákniny. „Ztráta vlákniny způsobuje, že tyto nápoje zvyšují obsah cukru v krvi více, než konzumace ovoce a zeleniny v jejich původní podobě,“ upozorňuje dietolog Robin Foroutan z Akademie výživy a dietologie. Kromě vlákniny se ztrácejí i některé polyfenoly a antioxidanty, které domácí spotřebiče nemohou účinně extrahovat.

Jestliže nechceme přijít o vlákninu, je praktičtější použít mixér nebo kuchyňský robot. Také je potřeba připravený nápoj zkonzumovat ihned. „Aktivita antioxidantů a enzymů se časem snižuje. Zejména vitamin C oxiduje,“ poznamenala docentka Khazraiová. Také je vhodné nemíchat ovoce se zeleninou, protože to u některých lidí vyvolává tvorbu střevních plynů. Výjimkou jsou mrkev a jablka, které lze míchat s jiným ovocem a zeleninou.

Pokud držíte dietu, je vhodné omezit se na dvě až tři sklenky šťávy denně. I nápoje připravené doma obsahují přírodní cukr, takže jsou kalorické. Kdo musí kontrolovat hladinu cukru v krvi nebo kdo se snaží omezit přísun sacharidů, aby zhubnul, musí počítat i sklenky šťáv.

pel spr