Kvůli znečištění není vhodné ke koupání koupaliště v Chrastavě

Liberec 6. června (ČTK) – V Libereckém kraji není kvůli fekálnímu znečištění vhodné ke koupání přírodní koupaliště v Chrastavě u Liberce, na nápravě se pracuje. Mírně zhoršená je kvalita vody Máchova jezera a ve třech dalších přírodních nádržích, jež hygienici v kraji v sezóně sledují. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Chrastavské koupaliště trpí kolísavou kvalitou přítoku, napájeno je z Vítkovského potoka. Rozbor z konce května ukázal, že byl překročen limit pro indikátor fekálního znečištění. „Jak byly velké přívalové deště, tak to spláchlo z polí nějaké nečistoty,“ uvedl správce městského koupaliště Miloš Laksar. Koupaliště proto podle něj vypustili a po vyčištění znovu napustili. „Ve středu se odebraly čtyři vzorky a do konce týdne by snad měl být výsledek,“ dodal.

V předchozích letech hygienici nedoporučovali, aby se v chrastavském koupališti koupali vnímaví jedinci, kam patří děti, těhotné ženy či alergici. Nyní tam zatím koupání nedoporučují nikomu, na pětiškálové stupnici hodnotí kvalitu vody stupněm čtyři. Město původně plánovalo, že pro letošní sezonu nechá udělat novou bazénovou vanu a přidá i atrakce pro děti, na investici za 13 milionů korun ale nemá peníze. „Zatím to nebude, museli jsme upřednostnit jiné akce a uvidíme v budoucnu,“ řek dnes ČTK starosta Chrastavy Michael Canov. Připravený je tak zatím jen podzemní vrt, který by měl koupaliště napájet po provedení úprav.

V Máchově jezeře na Českolipsku se kvalita vody zlepšila. Kvůli zvýšenému výskytu sinic byla ještě před dvěma týdny na stupni tři, aktuálně si polepšila na stupeň dva. Voda má sníženou průhlednost, což naznačuje mírně zhoršenou kvalitu. „Z mého pohledu je to dobré. Snížená průhlednost je v koutech, jinak oproti jiným letům je voda pěkná,“ uvedl Vladimír Reichert z Regaty Máchovo jezero, která provozuje lodní dopravu na jezeře i hlavní pláž. Voda má přes 24 stupňů a v tomto týdnu se denně v pracovních dnech v jezeře koupaly desítky lidí. Větší zájem je o přepravu výletními loděmi. „Je hodně škol a školek,“ dodal Reichert.

Sníženou průhlednost má kromě Máchova jezera také voda v nedalekém Hamerském jezeře, přírodním městském koupališti Nedamov u Dubé na Českolipsku a v rybníku Bažantník u kempu v Sedmihorkách v Českém ráji.