Kvůli koronaviru letos odpadne téměř polovina naplánovaných akcí

New York 21. dubna (ČTK) – Kvůli koronavirové pandemii se letos neuskuteční téměř polovina naplánovaných sportovních akcí. Uvádí to americká sportovní marketingová agentura Two Circles. Sportovní byznys kvůli zrušeným či odloženým událostem v tomto kalendářním roce přijde o očekávané výnosy ve výši 61,6 miliardy dolarů.

Světový sport se kvůli zdravotnické krizi zastavil v polovině března a jeho plné rozběhnutí je v nedohlednu. Agentura Two Circles na základně svých projekcí tvrdí, že se letos uskuteční jen 53 procent sportovních akcí, které byly naplánovány. Konat se mělo 48.803 velkých sportovních událostí, za něž agentura považuje akce profesionálního či soutěžního sportu se vstupenkami a očekávanou návštěvností minimálně 5000 diváků. Uskutečnit by se jich nakonec mělo jen 26.424.

Agentura Two Circles dále tvrdí, že kvůli náhlému a stále trvajícímu přerušení vygeneruje sportovní průmysl v tomto roce zisk 73,7 miliardy dolarů. To je o 61,6 miliardy méně, než se očekávalo. Loni byla celková částka 129 miliard dolarů a předpokládal se růst ve výši 4,9 procenta.

Kvůli šíření nemoci covid-19 z letošního kalendáře vypadly olympijské hry v Tokiu či fotbalové mistrovství Evropy, jež byly odloženy na příští rok. Ikonické akce jako tenisový Wimbledon či Velká cena Monaka formule 1 byly zrušeny bez náhrady.

okr ura