Kvalita vody ve středočeských koupalištích zůstává dobrá

Praha 8. srpna (ČTK) – Kvalita vody ve středočeských přírodních koupalištích stále zůstává velmi dobrá. Mírně zhoršené vlastnosti hygienici zaznamenali jen na několika místech, koupání to ale nebrání, vyplývá z informací na webu krajské hygienické stanice.

Vodu ve většině koupališť v kraji hygienici hodnotí stupněm jedna nebo dva z pětistupňové škály, tedy jako vhodnou ke koupání, respektive vhodnou ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi.

Stupněm tři jsou označené například Pilský a Nový rybník na Příbramsku nebo Písník v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Nově jsou stupněm tři označena také jezera Ostrá a Poděbrady na Nymbursku.

Výskyt škodlivých sinic mohou lidé ověřit jednoduchým testem, kdy vodu naberou do plastové lahve a po půl hodině ověří, zda se zelené částice shromáždily u hladiny. Pokud ano, jsou to sinice. Pokud zůstane voda rovnoměrně zakalená v celém objemu nebo se začne tvořit větší zákal u dna, pravděpodobně jsou to řasy.

Ke koupání mají lidé k dispozici již například také Tyršovo koupaliště v Rakovníku, které procházelo rekonstrukcí za více než 30 milionů korun. Po opravě bylo slavnostně otevřeno na konci července. Vodu zde hygienici hodnotí stupněm dva, lidé si tak mohou bez obav užít všechny novinky, mezi které patří například dřevěná mola kolem vody nebo nové budovy včetně občerstvení a sociálního zařízení.