Kvalita spánku se v létě zhoršuje. Nespavostí trpí již každý druhý Čech

Bořetice, 24. června 2016

Dostatek spánku je pro lidský organismus nepostradatelný. Během spánku totiž dochází k regeneraci až 90 % fyzických a psychických sil člověka. Hlavním předpokladem pro zdravý spánek je kvalitní prostředí, které nám ho umožňuje. S létem však přichází dlouhotrvající vysoké teploty a brzké ranní světlo, které lidem často ve spánku brání. V následujícím článku vám proto poradíme, jak si během horkých letních dní vytvořit ideální podmínky pro spaní a na co si dát pozor.

Problémy se spánkem řeší polovina Čechů

Podle průzkumu společnosti Gfk řeší problémy se spánkem v současné době téměř 50 % Čechů. Mezi nejčastější potíže patří přechodná nespavost, která trvá maximálně 4 týdny, 10 – 15 % populace pak trpí nespavostí chronickou. Nebezpečí nespavosti spatřují lékaři především v tom, že je často podceňovaná. Dlouhodobě neřešená nespavost má ale negativní vliv na pozornost i paměť, prokazatelně také zvyšuje riziko srdečně – cévních onemocnění. V létě může nespavost vést dokonce i k sezónní depresi. Ta se projevuje únavou, apatií a podrážděností, způsobit ale může i dlouhodobé depresivní stavy.

Na kvalitu spánku má vliv strava, stres i pravidelnost

Špatné návyky a nevhodné prostředí pro spaní. To jsou dvě hlavní příčiny, které mohou dle odborníků prožitek spánku zhoršovat. Velkou pozornost je proto nutné věnovat spánkové hygieně. Lékaři apelují především na vhodnou skladbu potravin a pití. Před spánkem nedoporučují konzumovat těžká jídla, kofein ani zelený čaj. Nevhodná je také konzumace alkoholu. Ten sice urychluje usínání, celkovou kvalitu spánku ale výrazně zhoršuje. Důležitý je také pravidelný režim. Nespavosti tak můžete předejít, pokud si zvyknete ulehat a vstávat vždy ve stejnou dobu. Několik hodin před ulehnutím do postele se pak pokuste vyhnout stresu. Neřešte pracovní záležitosti ani nevyřešené spory, na noc se vyhýbejte i velké fyzické zátěži.

Tma a ticho jsou pro usínání nezbytné

Spánková hygiena ovšem není vše. Kromě správných návyků je velmi důležité i vytvoření vhodného prostředí pro spánek. Zatímco v zimě svítí slunce jen zhruba 50 hodin měsíčně, v létě se počet hodin slunečního svitu až zpětinásobuje. Omezit v ložnici světlo je proto podle expertů nutností. Světlo totiž zabraňuje vylučování hormonu melatoninu, který je za dobrý spánek zodpovědný. Melatonin se spouští na základě signálů fotoreceptorů ukrytých v sítnici oka. Pro kvalitní spánek je také důležitá absolutní tma. „Zatemnit pokoj i v létě lze například pomocí venkovních rolet. Ty totiž dokáží vytvořit až stoprocentní tmu. Významně také snižují hladinu hluku, a to až o 16 dB,“ vysvětluje Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se dlouhodobě zabývá výrobou stínící techniky. Díky vhodnému stínění je tak snadné vytvořit ideální podmínky i během dne. To ocení zejména zaměstnanci, kteří pracují na noční směny. Právě tato skupina lidí je totiž nespavostí nejvíce ohrožena.

Větrání v létě nepomůže

Dalším faktorem, který je pro kvalitní spánek podstatný, je správná teplota v místnosti. Ta se dle odborníků pohybuje mezi 18 – 20°C. Během tropických letních nocí se ale teplota vzduchu může vyšplhat až na 25°C. Větrání je tak spíše kontraproduktivní, vhodné je proto regulovat teplotu v ložnici již během dne. „Venkovní rolety a žaluzie lze ovládat pomocí dálkového ovládání nebo centrálního systému. Díky automatizaci je možné si nastavit přesný režim, podle kterého budou žaluzie regulovat průnik slunečních paprsků do interiéru Už během dne tak lze omezit přístup slunečních paprsků do místnosti až o 80 %,“ upřesňuje Lubomír Valenta ze společnosti Lomax.

 

 

O společnosti Lomax & Co s.r.o.

Firma LOMAX & Co spol. s.r.o., která vznikla v roce 1992, je v současnosti největším výrobcem garážových vrat, předokenních rolet a žaluzií v ČR. Sídlo firmy se nachází na jižní Moravě v obci Bořetice a od svého vzniku bylo hlavním cílem dodávat zákazníkům kvalitní výrobky. V roce 2000 společnost LOMAX uvedla do provozu nově vyrobenou válcovací linku, díky které si firma veškeré panely pro sekční vrata vyrábí sama. Specializovaný tým odborných pracovníků a přesná výroba na CNC strojích s využitím nejmodernější techniky je předpoklad pro kvalitní výrobky. Dodavatelé komponentů pro výrobu jsou pouze renomované firmy splňující normy a legislativu EU a jsou vždy špičkou ve svém oboru s garancí kvality.

 

Kontakt

Lubomír Valenta

Marketingový manažer

mobil.: +420 724 824 284
e-mail: press@lomax.cz

691 08 Bořetice 417  

www.lomax.cz