Kubánec se nechává pobodat štírem, údajně to pomáhá na bolest

Havana 17. prosince (ČTK) – V posledních deseti letech se 78letý Kubánec Pepe Casanas vždy jednou za měsíc snaží ulovit štíra. Má k tomu přitom nezvyklý důvod: Chce, aby ho bodl a jeho jed mu pomohl od revmatickým bolestí. Jak napsala agentura Reuters, způsob léčby, který zvolil, není na Kubě neobvyklý.

Kubánští experti již před lety zjistili, že jed modrého štíra (Rhopalurus junceus), který je endemický na Kubě, má protizánětlivé účinky, působí proti bolesti a mohl by být schopen rovněž i oddálit růst nádorů u některých pacientů s rakovinou.

Zatímco někteří zahraniční onkologové uvádějí, že pro tato tvrzení je zapotřebí další výzkum, kubánská farmaceutická firma Labiofam začala již od roku 2011 používat štíří jed na výrobu homeopatického léku Vidatox, který se stal velmi populárním.

Jak uvedl obchodní ředitel Labiofamu, jejich prodeje narůstají každoročně o deset procent. Vidatox se rovněž prodává již v nejméně 15 zemích světa a společnost nyní například vyjednává s Čínou ve snaze proniknout na tamní trh.

„Dávám si štíra tam, kde cítím bolest,“ říká Casanas a ukazuje, jak se snaží podomácku ulevit si od bolesti. Štíra, kterého našel, tiskne tak dlouho, až ucítí bodnutí. „Chvíli to bolí, ale pak se to uklidní a už necítím žádnou bolest,“ dodává.

tes lex