Kroměřížské nemocnici chybí lékaři na interním oddělení

Kroměříž 31. července (ČTK) – Kroměřížské nemocnici, kterou zřizuje Zlínský kraj, chybí lékaři na interním oddělení. Běžného provozu pracoviště se situace nijak nedotkla, do nočních a víkendových služeb ale chybí dva lékaři, sdělil dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. Nemocnici by měly do doby, než se podaří personál doplnit, pomoci lékaři z dalších krajských nemocnic. Provoz oddělení se tak podle mluvčího nemusí omezovat.

„Lékaři scházejí na internách, ale i v jiných oborech v celé zemi. Je to situace, která trvá už řadu let. Počty zdravotníků sice splňují požadavky zákona, ale z pohledu provozu jsou často na hranici únosnosti. Stačí, když potom odejde jeden nebo dva lékaři, a oddělení mají problém poskládat směny. Před rokem jsme podobnou situaci řešili ve Vsetíně, ale i tam se ji nakonec podařilo zvládnout také díky tomu, že si v rámci krajských nemocnic můžeme vzájemně vypomoci,“ uvedl předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje Radomír Maráček.

Podle ředitele Kroměřížské nemocnice Petra Liškáře má interní oddělení 18 kmenových lékařů. „Chtěl bych poděkovat všem našim lékařům, kteří se na zajištění pohotovostního provozu podílejí. Navíc nám v rámci skupiny krajských nemocnic pomohou i lékaři z Uherského Hradiště,“ uvedl ředitel.

Od září je podle něj domluvený nástup nové lékařky na oddělení. „Další teď samozřejmě intenzivně sháníme. S omezením provozu kroměřížské interny ale určitě nepočítáme. Pacienti mohou zůstat naprosto klidní, péče o ně bude zajištěna ve stejném rozsahu, jako tomu bylo doposud,“ uvedl Liškář.

Interní oddělení Kroměřížské nemocnice má 71 lůžek, ročně je na nich hospitalizováno více než 3800 pacientů, v ambulanci pracoviště je každý rok provedeno asi 31.000 výkonů.