Kroměřížská nemocnice dokončila rekonstrukci porodních sálů

„Nabízíme nyní maminkám důstojné prostředí. Personál bude mít veškeré vybavení i zázemí, je zde zázemí pro novorozence i pro tatínky. Největším bonusem je, že porodní boxy mají každý své sociální zařízení. Maminky se v době porodu nemusí nikam přesunovat, celou dobu stráví na jednom místě,“ uvedla Mergenthalová.

 

Podle primáře gynekologicko-porodnického oddělení Lukáše Vaculy bylo původní vybavení a dispozice už nedostačující. „Rodičky měly sice tři boxy, ale k dispozici byla jen jedna sprcha a jedna toaleta. Narazili jsme na limit dispozice, komfort bude nyní podstatně vyšší,“ uvedl primář. Míní, že rodičky budou mít zájem o porodnickou vanu, která je přístupná ze tří stran a má také ohřívání. Žena v ní může strávit nejen první dobu porodní, ale může v ní i porodit. Nové jsou podle Vaculy také porodní postele. „Jsou to ty nejmodernější a nejlepší, co jsou na trhu. Jsou velké, mají vysokou nosnost i výbornou ovladatelnost,“ uvedl primář. Nové jsou také přístroje, například monitor ozev miminek se zobrazuje na centrále, případně také v aplikaci v tabletu či mobilním telefonu.

 

Rekonstrukce porodních sálů začala loni v srpnu. Modernizovaná porodnice začne fungovat ve čtvrtek, v úterý bude den otevřených dveří. Po dobu rekonstrukce se provoz porodnice nezastavil, přestěhoval se do provizorních prostor na oddělení šestinedělí. „Jsme rádi, že se nám podařilo udržet výkonnost porodnice,“ uvedla Mergenthaová. Loni se v porodnici uskutečnilo 624 porodů, o rok dříve jich bylo 644.

 

Modernizace porodních sálů byla nejnákladnější akcí nemocnice v loňském a letošním roce. Letos chce nemocnice připravovat investiční záměr na přístavbu objektu magnetické rezonance, připravuje výběrové řízení na projektanta. V přístavbě by mělo být centrální příjmové místo pro chirurgické obory a v patře zázemí pro oční oddělení a oční operační sál. „Oční operativu přesuneme mimo centrální operační sály. Podaří se tím zvýšit kapacitu centrálních operačních sálů pro další obory, zejména pro traumatologii a ortopedii,“ uvedla Mergenthalová. Odhad nákladů je přes 200 milionů korun, nemocnice by si na to vzala úvěr. Stavba by mohla začít ve druhé polovině příštího roku nebo v roce 2024.