Krnov podpoří dotacemi vznik zubních ordinací, uvolní na ně milion korun

Autor: Redakce | České zdravotnictví | 6. 4. 2023

„Hlavním cílem dotačního programu je podpora dostupnosti stomatologické péče v našem městě, a to s ohledem na akutní potřebu a nedostatek lékařů. Dotace bude směřována především ke krytí nákladů spojených se zřízením nových ordinací,“ uvedla místostarostka Monika Dudová (ANO).

Příjemce dotace bude muset splnit řadu podmínek. Například zahájit poskytování zdravotní péče nejpozději do tří měsíců po uzavření smlouvy, doložit, že má uzavřeny smlouvy alespoň se čtyřmi zdravotními pojišťovnami. „Dále musí poskytovat zdravotní služby po dobu minimálně pěti let, přijmout do jednoho roku alespoň 1500 nově registrovaných pojištěnců a mít skladbu pacientů takovou, že nejméně 70 procent z nich bude mít trvalý pobyt v Krnově,“ vyjmenoval podmínky Lubomír Rapušák z odboru sociálního a školství.

Minimální výše dotace na jeden projekt je 100.000 korun, maximální 500 000 korun. Veškeré informace zájemci najdou na webu města. Žádosti o dotaci bude město přijímat od 8. května do 20. října. „Žádosti budeme vyřizovat průběžně, a to v co nejkratším termínu. Pokud by byl zájem nad rámec částky, kterou máme vyčleněnou v rozpočtu, lze ji během roku navýšit,“ řekl Rapušák.

Podle starosty Tomáše Hradila (Krnovští patrioti) zubaři nemusí být jediní, pro koho bude dotační titul vyhlášen. „Pokud se tato forma osvědčí, zvážíme podporu i dalších lékařských profesí, které v Krnově chybějí. Jsou mezi nimi například dětští psychiatři,“ řekl Hradil.

S nedostatkem zubařů se potýkají obce napříč krajem. Nejhorší situace je ale právě na Bruntálsku a Karvinsku. Tyto regiony nejsou pro lékaře příliš atraktivní. Špatnou situaci lidé i instituce řeší různě. Organizují se například školní výlety na preventivní prohlídku u zubaře v Ostravě či dojížděním za zubařem do Polska nebo Brna. Nemocnice navíc otevírají vlastní ambulance i v odlehlých částech kraje. Podle stomatologa a majitele ostravské zubní kliniky Lubomíra Berana se ale situace bude ještě zhoršovat odchodem dalších lékařů do penze.