Kraj Vysočina připravuje modernizaci havlíčkobrodského infekčního oddělení

„Roční covidová doba, která byla, ukázala, že je to jedno z nejlepších infekčních oddělení, respektive jeho umístění. To znamená, že je to samostatná budova, která je schopná provozu. Jinak je ve všech parametrech nevyhovující,“ řekl Novotný. Nedostatečné je podle něho například technické vybavení nebo zázemí pro personál.

Kdy práce začnou, ovlivní podle Novotného i epidemická situace. „Pokud bude příznivá, všechno bude rychlejší. Když nebude, tak musíme přemýšlet nad tím, jestli nefungovat s infekčním oddělením v Havlíčkově Brodě, bohužel, tak, jak je, než se pustit do rekonstrukce, přestěhovat to a nemít tam k dispozici infekční lůžka, to by nebylo dobře,“ řekl Novotný.

Infekční oddělení bylo podle mluvčí nemocnice Petry Černo centrem, kam se umisťovali pacienti s covidem. Oddělení má vytvořené pokoje pro vysoce infekční onemocnění, chybí mu ale například automatický přívod kyslíku, což už je v jiných modernizovaných částech nemocnice běžné. „Rekonstrukce je z našeho pohledu nutná, abychom dodržovali standardy současné medicíny,“ řekla Černo.

Havlíčkobrodská nemocnice měla v době nejvyššího nárůstu pandemii koronaviru asi pacientů s covidem-19. V pondělí se starala o jednoho, dnes v ní byli s covidem-19 hospitalizovaní tři lidé, jeden z nich potřeboval intenzivní péči.