Koronavirus má po světě již 4000 obětí, vlády reagují restrikcemi

Řím 10. března (ČTK) – Nový typ koronaviru si ve světě vyžádal už přes 4000 obětí a potvrzených případů nákazy je téměř 117.000, z toho zhruba polovina lidí se z nemoci zotavila. Kvůli koronaviru státy dál omezují cestování či ruší hromadné akce. K výjimečnému kroku přistoupila italská vláda, která od dneška nařídila karanténu v celé zemi. Některé země už přijaly i finanční balíčky, aby snížily dopady karanténních opatření na ekonomiku. Česká vláda od dnešního večera až do odvolání zakázala akce s více než 100 lidmi a od středy zavře školy s výjimkou mateřských.

Druhou nejhůře postiženou zemí po Číně, odkud se v prosinci nový koronavirus začal šířit, zůstává Itálie, kde počet potvrzených případů překročil už 9000 a počet obětí dosáhl 463. Italská vláda proto přistoupila k razantnímu opatření, když karanténu, která od neděle platila v velkému regionu Lombardii a 14 provinciích, rozšířila od dneška na celou zemi. Lidé tak mohou cestovat jen z pracovních důvodů a v naléhavých zdravotních případech, byly zrušeny všechny sportovní akce, zavřeny jsou školy, kina a divadla, restaurace mohou být otevřené jen od šesti ráno do šesti večer pod podmínkou, že hosté budou udržovat nejméně metrovou vzdálenost.

Rakousko zakázalo vstup do země Italům s výjimkou těch, kteří předloží potvrzení o bezinfekčnosti. Místní úřady zorganizují pro Rakušany návrat z Itálie do vlasti, tyto osoby však budou muset následně 14 dní pobývat v karanténě. V Rakousku je potvrzeno necelých 160 nakažených. Nová omezení se dotkla také univerzit, divadel a koncertních sálů.

Bavorsko jako první německá spolková země kvůli obavám z dalšího šíření nového typu koronaviru zakázalo všechny akce pro více než 1000 lidí. Ke stejnému kroku se následně uchýlilo také několik španělských regionů včetně metropole Madridu. Španělsko eviduje již 35 obětí koronaviru, na některých místech jsou rovněž uzavřeny školy.

Uzavření škol v celé zemi na dva týdny oznámilo i Řecko, které dosud eviduje 89 případů nákazy.

Dolní komora španělského parlamentu nejméně na týden přerušila činnost poté, co se koronavirus potvrdil u poslance krajně pravicové strany Vox. Na dva týdny do karantény se přesunul i předseda Evropského parlamentu David Sassoli, který nedávno navštívil rodnou Itálii. V izolaci je i několik amerických zákonodárců a blízkých spolupracovníků prezidenta Donalda Trumpa, kteří přišli do kontaktu s nakaženým. Trump testy na koronavirus zatím nepodstoupil, protože nevykazuje symptomy nákazy.

Ve Francii stoupl počet úmrtí v souvislosti s koronavirem z 25 na 30. Nakažených je 1412, je mezi nimi i ministr kultury Franck Riester. Francie je po Itálii a Španělsku nejvíce zasaženou evropskou zemí. Prezident Emmanuel Macron uvedl, že země je na počátku epidemie, vyzval ale ke klidu. Počet nakažených roste i ve Švýcarsku, kde jich evidují již 476.

V ČR je už přes 40 nakažených, nemoci zatím nikdo nepodlehl. Podle analytiků oslovených ČTK se s každým dalším opatřením na obranu proti koronaviru stupňuje dopad na českou ekonomiku.

Libanon oznámil první úmrtí na koronavirus, v zemi je podle ministerstva zdravotnictví nakaženo přes 40 lidí a čtyři z nich jsou ve vážném stavu. Počet nakažených v Íránu, který je po Číně a Itálii třetí nejhůře postiženou zemí, stoupl o více než 800 na 8042, obětí je 291 lidí.

Šíření koronaviru v pevninské Číně, se podle oficiálních údajů dál zpomaluje. Úřady za pondělí evidovaly pouze 19 nových případů nákazy, dvakrát méně než předchozí den. Celková bilance tam narostla na 3136 mrtvých. Čínský prezident Si Ťin-pching poprvé od vypuknutí epidemie navštívil město Wu-chan, původní ohnisko nákazy. Chtěl svou návštěvou dát najevo, že opatření, jež Peking zavedl proti šíření viru, byla účinná.

Některé země kvůli šíření koronaviru navrhují dodatečný rozpočet. Podporou firem i lidí chtějí bránit negativním dopadům na hospodářství a povzbudit značně otřesené finanční trhy. Jedny z nejvýraznějších opatření chystá Itálie a Japonsko, ráznou podporu ale slibuje také Trump, jehož slova dnes podpořila akciové trhy v mnoha zemích.

krn nob šeb