Koronavirus a imunita

V souvislosti s onemocněním COVID-19 existuje mnoho nezodpovězených otázek. Víme, že nemoc je velmi nakažlivá. To, jestli se člověk nakazí, nezáleží na tom, jak dobrou má imunitu, ale na množství viru, které se mu dostane do těla. S vyšším věkem se u potvrzených případů zpravidla dramaticky zhoršuje průběh nemoci – starší organismus je zkrátka více oslaben přirozeným stárnutím, vlivy okolního prostředí a civilizačními chorobami.

Podle vědců dobrá imunita sama o sobě člověka před nakažením v tomto případě neochrání. To ovšem neznamená, že bychom na posilování imunity měli v těchto dnech rezignovat. Ba naopak!

Co je to imunita

Imunita, česky obranyschopnost, je kapacita organismu bránit se zejména proti vnějším faktorům, které způsobují choroby. Mezi ty patří bakterie, cizopasníci, houby, prvoci nebo právě viry.

Ovlivňuje ji mnoho faktorů. Jednak takové, které do značné míry můžeme sami ovlivnit, jako jsou správná výživa, spánková hygiena, pravidelný denní režim a celková duševní pohoda. Významnou roli zde nicméně hrají i okolnosti, které ovlivnit nemůžeme. Sem patří například genetické dispozice a vlivy životního prostředí.

Obranyschopnost je tedy velice komplexní věc. Nekvalitní výživou počínaje a nedostatkem spánku konče si ji můžeme zcela zbytečně poškodit. Potom nás může ohrozit i jinak banální infekce.

Jak posílit imunitu

Pokud chcete podpořit imunitu, musíte začít úpravou svého životního stylu. Začněte tím, že si dopřejete klid na chutné jídlo z kvalitních surovin, budete taková jídla jíst pravidelně, a pořádně se vyspíte. Uvidíte, že se ráno probudíte odpočatí a plní energie. Nic není důležitějšího než vaše zdraví.

Výživa

Jídlo by vám mělo dělat radost. Začněte tím, že se budete vyhýbat fast foodům, sladkostem a pochutinám. Omezte příjem soli a dbejte na pitný režim. Hydratace je základ.

Pochutnejte si na libovém mase a dvakrát týdně na rybách. Naopak se raději vyhýbejte uzeninám. Podle Světové zdravotnické organizace by dospělý člověk měl zkonzumovat 400 g ovoce a zeleniny jako zdroj vitamínůvlákniny, která je nezbytná pro dobré trávení. Najdete ji i v obilovinách. Nejméně jednou týdně pak zařaďte do jídelníčku luštěniny.

Spánek

Význam spánku se v dnešní době bohužel velmi podceňuje. Spánkovou deprivací jsou nejvíce ohroženi například zaměstnanci pracující na směny nebo přes noc. Nedostatek spánku nebo nekvalitní spánek, například u zapnuté televize, mohou mít na imunitu katastrofální následky. Proto se snažte spát dostatečně a dodržujte pravidla spánkové hygieny.

Stres

Dlouhodobý stres může váš organismus trvale poškodit, zvýšit vaši náchylnost k infekcím a  negativně ovlivnit jejich průběh a následnou rekonvalescenci.

Závěrem

Co je tedy nejdůležitější? Sebedisciplína k dodržování výše zmíněných doporučení. Zdravým životním stylem, tedy především správnou výživu, vydatným spánkem a vyhýbáním se stresu docílíte nejen zdravého těla, ale i pozitivního myšlení. A optimismus je v téhle době opravdu důležitý.